Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/35301
Title: Регіональні страви Львівщини – основа Галицької кухні
Other Titles: Regional dishes of the Lviv region are the basis of Galician cuisine
Authors: Паска, Марія
Свищ, Лілія
Фик, Богдан
Paska, Mariia
Svyshch, Liliya
Fuk, Bogdan
Keywords: ресторанний бізнес
Галицька кухня
страви
локальні сировинні інгредієнти
технологія приготування
restaurant business
Galician cuisine dishes
dishes
local raw ingredients
cooking technology
Issue Date: 2023
Citation: Паска М. Регіональні страви Львівщини – основа Галицької кухні / Паска Марія, Свищ Лілія, Фик Богдан // Економіка та суспільство. – 2023. – Вип. 58. – С. 1–5. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-16
Series/Report no.: Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК імені Івана Боберського;
Abstract: На туристичну привабливість Львівщини значний вплив має галицька кухня, яка сформувалася на основі взаємодії культурних традицій представників різних народностей, що проживали в Галичині. В статті розгля-нуто концепцію української кухні, зокрема кухні Галичини з врахуванням особливостей локальних продуктів. Здійснено аналіз сучасних закладів ресторанного господарства, визначено особливості технології приготу-вання страв Галицької кухні, виокремлено багатокультурний і мультинаціональний вплив на українські страви певних історичних фактів, а також їх можливості для подачі у сучасних ресторанах. Слід відзначити, що галицька кухня попри свою оригінальність опирається на місцеві, локальні продукти та традиції. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про теоретичні та методичні підходи до розвитку технології кулінарних страв для закладів ресторанного господарства з врахуванням багатокультурних особливостей Галичини. які орі-єнтовані на популяризацію та відновлення технології приготування автентичних страв. Galician cuisine, which was formed on the basis of the interaction of cultural traditions of representatives of various nationalities living in Galicia, has a significant impact on the tourist attraction of the Lviv region. The article examines the concept of Ukrainian cuisine, in particular the cuisine of Galicia, taking into account the peculiarities of local products. An analysis of modern restaurant establishments was carried out, the peculiarities of the cooking technology of Galician cuisine were determined, the multicultural and multinational influence of certain historical facts on Ukrainian dishes was highlighted, as well as their possibilities for serving in modern restaurants. It should be noted that Galician cuisine, despite its originality, relies on local products and traditions. The results of the conducted research allow us to draw a conclusion about theoretical and methodical approaches to the development of cooking technology for restaurant establishments, taking into account the multicultural features of Galicia. Taking into account the current trends in the development of the industry, the introduction of innovations in the restaurants of Lviv in order to popularize Galician cuisine is insufficiently studied and will contain the novelty of relevant issues at the regional level, in particular of the Lviv region. The purpose of the article: substantiating the innovative foundations of the development of restaurants in the Lviv region, which are focused on the popularization of Galician cuisine. In order to realize this goal of the research, it was necessary to: structure the basic principles of the combination of food products by activating ethnographic, historiographical, literary and local history studies in the direction of finding Galician cuisine dishes; analysis of recipe composition of Galician cuisine.
URI: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/35301
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Paska Mariia, Svyshch Liliya,.pdf253.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.