Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК
Постійне посилання зібранняhttp://localhost:4000/handle/34606048/22
Переглянути
Нові надходження
Документ Діджиталізація як тренд і чинник конкурентоспроможності економічних систем(2024) Графська Орислава; Коркуна Іван; Боднар Роман; Hrafska Oryslava; Korkuna Ivan; Bodnar RomanУ статті досліджено діджиталізацію як ключовий тренд і чинник конкурентоспроможності економічних систем у сучасних умовах глобалізації. Проаналізовано вплив цифрових технологій на економічні процеси, включаючи зміну бізнес-моделей, оптимізацію ресурсів і розвиток інновацій. Розглянуто основні переваги ді- джиталізації, такі як підвищення ефективності, доступ до глобальних ринків і створення нових можливостей для економічного зростання. Однак акцентується увага на викликах, зокрема цифровому розриві, ризиках кібербезпеки та залежності від технологій. Окреслено перспективні напрями подальших досліджень, вклю- чаючи розробку стратегій зменшення цифрового розриву та екологічні аспекти цифрових трансформацій. Стаття підкреслює, що діджиталізація є не лише інструментом економічного розвитку, а й необхідною умовою для підвищення стійкості економічних систем до глобальних викликів. The article examines digitalization as a key trend and factor of competitiveness of economic systems in the modern context of globalization. The impact of digital technologies on economic processes is analyzed, including changes in business models, resource optimization, and innovation development. The main advantages of digitalization are considered. of digitalization, such as increased efficiency, access to global markets and the creation of new opportunities for economic growth. However, attention is focused on the challenges, including the digital divide, cybersecurity risks, and dependence on technology. cybersecurity risks and dependence on technology. Promising areas for further research are outlined, including including the development of strategies to reduce the digital divide and the environmental aspects of digital transformation. The article emphasizes that digitalization is not only a tool for economic development, but also a necessary condition for increasing the resilience of economic systems to global challenges.Документ Рецептурний склад нових страв у закладах ресторанного господарства із ягодами аронії(2024) Іжевська Орися; Паска Марія; Фик Богдан; Izhevska Orysia; Paska Mariia; Fyk BohdanАктуальність теми зумовлена тим, що щорічним зростанням обізнаності людей про вплив харчування на здоров’я і запобігання хронічним, вірусним захворюванням і так званим хворобам цивілізації. Це призводить до розвитку споживання функціональних продуктів харчування. Постійні розробки у сфері функціональних харчових продуктів розширює асортимент новітніх продуктів функціонального спрямування для різних верств населення. Наукові дослідження підтверджують високу харчову цінність аронії завдяки її багатому складу біологічно активних речовин. Вона є корисним доповненням до раціону людини і може використовуватися для виготовлення функціональних продуктів харчування. З огляду на ці властивості, аронія має потенціал для широкого використання у харчовій промисловості та медицині. Тому актуальна необхідність розробки технологій функціональних продуктів з їх біохімічним впливом на функціонування організму, регуляцію нервової, кровоносної та імунної систем, антиоксидантний захист. The relevance of the topic is due to the fact that the annual increase in people's awareness of the impact of nutrition on health and prevention of chronic, viral diseases and so-called diseases of civilization. This leads to to the development of functional food consumption. Ongoing developments in the field of functional foods is expanding the range of the latest functional foods for different segments of the population. of the population. Scientific studies confirm the high nutritional value of chokeberry due to its rich composition of biologically active substances. It is a useful addition to the human diet and can be used for for the production of functional foods. Given these properties, chokeberry has the potential for for widespread use in the food industry and medicine. Therefore, there is an urgent need to develop technologies for functional foods with their biochemical effects on the body's functioning, regulation of the nervous circulatory and immune systems, and antioxidant protection.Документ Порівняльний аналіз рівня агресії здобувачів ЗВО, які займаються боксом, айкідо, Кіокушинкай карате та тхеквондо із не практикуючими однолітками(2025) Кіндзер Богдан; Нікітенко Сергій; Матвіїв Василь; Куциняк К. В.; Красуляк В. А.; Kindzer Bohdan; Nikitenko Serhii; Matviiv Vasyl; Kutsyniak K. V.; Krasuliak V. A.Мета дослідження – здійснити порівняльний аналіз рівня агресії здобувачів вищої освіти, які займаються боксом, айкідо, Кіокушинкай карате та тхеквондо із не практикуючими однолітками.Документ Порівняння показників динамічної рівноваги за методикою Star Excursion Balance Test у спортсменів чоловічої статі з Кіокушинкай карате, боксу та карате WKF(2025) Кіндзер Богдан; Нікітенко Сергій; Семеряк Зоряна; Маєвська Софія; Кукурудзяк Ігор; Kindzer Bohdan; Nikitenko Serhii; Semeriak Zoriana; Maievska Sofiia; Kukurudziak IhorМета: здійснити порівняння показників динамічної рівноваги за методикою Star Excursion Balance Test у спортсменів чоловічої статі з Кіокушинкай карате, боксу та карате WKF. Purpose: to compare the indicators of dynamic balance by the method of Star Excursion Balance Test in male athletes from Kyokushinkai karate, boxing and WKF karate.Документ Фізична активність як передумова збереження фізичного та психічного здоров’я різних груп населення(2024) Воробель Марія; Калимон Юлія; Юрко Надія; Vorobel Mariia; Kalymon Yuliia; Yurko NadiiaМета полягає у характеристиці понять «фізична активність», «фізичне здоров'я» і «психічне здоров'я», а також у дослідженні впливу фізичної активності на підтримку фізичного та психічного здоров'я різних верств населення. The purpose is to characterize the concepts of "physical activity", "physical health" and "mental health", as well as to study the impact of physical activity on maintaining physical and mental health of different segments of the population.Документ Зміни антропометричних індексів та деяких біохімічних показників юних спортсменів 7-10 років, які займаються дайто рю айкі-дзюдзюцу, впродовж дослідження(2024) Шавель Христина; Концовська С.; Shavel Khrystyna; Kontsovska S.Мета : дослідження антропомет- ричних індексів та біохімічних показників юних спортсменів, що займаються дайто-рю айкі-дзюдзюцу. Objective: to study the anthropometric indices and biochemical parameters of young athletes engaged in engaged in daito-ryu aiki-jujutsu.Документ Основи змістового наповнення уроків фізичної культури у загальноосвітній школі: український та закордонний досвід(2024) Голод Юрій; Пітин Мар’ян; Пасічник Вікторія; Ковальчук Лідія; Holod Yurii; Pityn Marian; Pasichnyk Viktoriia; Kovalchuk LidiiaМета дослідження: узагальнити вітчизняний та закордонний досвід наукового пошуку стосовно змістового наповнення уроків фізичної культури у загальноосвітній школі. The purpose of the study: to summarize the domestic and foreign experience of scientific research on the content of physical education lessons in secondary school.Документ Теорії мотивації як рушійна сила формування навичок здоров’яорієнтованого управління у системі професійної освіти майбутніх менеджерів(2024) Завидівська О.; Куцериб Тетяна; Сидорко Олег; Островський Мар'ян; Гуль Іван; Zavydivska O.; Kutseryb Tetiana; Sydorko Oleh; Ostrovskyi Marian; Hul IvanСтаття присвячена одній з актуальних на сьогодні проблем – формування навичок здоров’яорієнтованого управління у сис- темі професійної освіти майбутніх мене- джерів. The article is devoted to one of the current problems – the formation of health-oriented management skills in the professional education system of future managers.Документ Physical rehabilitation for phantom pain syndrome following transfemoral amputation due to mine explosion injury (late postoperative period)(2024) Karpenko Tetiana; Vovkanych Liubomyr; Карпенко Тетяна; Вовканич ЛюбомирObjective. To develop and determine the effectiveness of a physical rehabilitation program for working-age individuals following lower limb amputation at the shin level. Мета. Розробити та визначити ефективність програми фізичної реабілітації для осіб працездатного віку після ампутації нижньої кінцівки на рівні гомілки. ампутації нижньої кінцівки на рівні гомілки.Документ Інноваційні напрями використання лікарських рослин у дієтичному харчуванні(2024) Тесля Ольга; Паска Марія; Найда Остап; Teslia Olha; Paska Mariia; Naida OstapВикористання лікарських рослин у дієтичному харчуванні стає все більш актуальним завдяки зростаючій популярності натуральних продуктів і необхідності забезпечення здорового способу життя. Сучасні дослі- дження та інноваційні підходи в цій галузі відкривають нові можливості для інтеграції рослинних компонентів у раціон. Нами проаналізовано види лікарських рослин для застосування в дієтичному харчуванні, а саме: квіти настурції, лобода (садова, червона), медунка. Установлено, що лікарські рослини або їхні окремі фізіологічно функціональні інгредієнти активно використовуються як компоненти харчових продуктів для покращення ра- ціону, у технології вітамінних салатів, супів, пюре, соусів. Зважаючи на зростаючу популярність натуральних засобів, подальші дослідження в галузі використання лікарських рослин у дієтичному харчуванні можуть при- звести до створення нових функціональних продуктів, зокрема у закладах ресторанного господарства. The use of medicinal plants in dietary nutrition is becoming increasingly relevant due to the growing popularity of natural products and the need to ensure a healthy lifestyle. Modern research and innovative approaches research and innovative approaches in this area open up new opportunities for the integration of plant components into the into the diet. We have analyzed the types of medicinal plants for use in dietary nutrition, namely: flowers nasturtium flowers, quinoa (garden, red), and lungwort. It was found that medicinal plants or their individual physiologically functional ingredients are actively used as components of food products to improve the in the technology of vitamin salads, soups, purees, and sauces. Given the growing popularity of natural products, further research into the use of medicinal plants in dietary nutrition can lead to the creation of new functional may lead to the creation of new functional products, in particular in the restaurant industry.Документ Часові характеристики технічної підготовленості стрибунок у висоту(2024) Конестяпін Володимир; Ханікянц Олена; Кіщак Мар'яна; Konestiapin Volodymyr; Khanikiants Olenа; Kishchak MaryanaМетою даної роботи є дослідження технічної підготовленості стрибунок у висоту за особливостями часових показників техніки розбігу та відштовхування. The purpose of this work is to study the technical fitness of high jumpers by the peculiarities of time indicators of the technique of running up and pushing off.Документ Potential of Non-Professional Sports Training to Enhance Fitness in Physiotherapy Students(2024) Vovkanych Lyubomyr; Bertraum Dzvenyslava; Svyshch Yaroslav; Dukh Tetyana; Dunets-Lesko Antonina; Вовканич Любомир; Бертраум Дзвенислава; Свищ Ярослав; Дух Тетяна; Дунець-Лесько АнтонінаДокумент Lactic acid is a marker of energy metabolism and a regulatory effector in the human body(2024) Hlozhyk Iryna; Hashchyshyn Vira; Tymochko-Voloshyn Roksolana; Paraniak Nataliia; Ivashchenko Vitaliy; Shavel Khrystyna; Verbin Igor; Boretsky Yuriy; Гложик Ірина; Гащишин Віра; Тимочко-Волошин Роксолана; Параньок Наталія; Іващенко Віталій; Шавель Христина; Вербін Ігор; Борецький ЮрійДокумент Швидкісно-силова підготовка метальників молота вищої кваліфікації(2024) Яковів В. І.; Черкашин Р. Є.; Західний Василь; Yakoviv V. I.; Cherkashyn R. Ie.; Zakhidnyi VasylМета роботи – розвиток швидкісно-силової підготовки метальників молота вищої кваліфікації. The purpose of the work is the development of high-speed and power training of hammer throwers of the highest qualification.Документ Динаміка спортивних результатів в стрибках у висоту на чемпіонатах світу з легкої атлетики(2024) Кіщак Мар'яна; Дух Тетяна; Kishchak Mariana; Dukh TetianaМета: проаналізувати динаміку результатів у стрибкових дисциплінах на чемпіонатах світу з 1983 по 2023 рр. Objective: to analyze the dynamics of results in the jumping disciplines at the World Championships from 1983 to 2023.Документ «Ми повинні пам’ятати тих, хто віддав своє життя в ім’я торжества правди, справедливості»: життя та діяльність Василя Регея(2024) Сова Андрій; Sova AndriiДокумент Діяльність Степана Гайдучка в організації «Пласт» (1911–1930)(2024) Сова Андрій; Sova AndriiДокумент Постать Івана Боберського у творчій спадщині Едварда Жарського(2024) Гнот Соломія; Hnot SolomiiaМета – висвітлити роль Івана Боберського крізь призму творчої спадщини його сучасника, спортсмена, автора багатьох праць з теорії й історії фізичної культури, редактора «Сокільської бібліотеки», а згодом – голови Української Спортової Централі Америки і Канади Едварда Жарського. The goal is to highlight the role of Ivan Bobersky through the prism of the creative heritage of his contemporary, athlete, author of many works on the theory and history of physical culture, editor of the Sokilska Library, and later head of the Ukrainian Sports Center of America and Canada, Edward Zharsky.Документ Гра як творче начало культури: Й. Гейзинга та Р. Каюа(2024) Поліщук Ростислав; Polishchuk RostyslavМета нашого дослідження полягає в тому, щоб осмислити гру як творче начало культури; знайти та виявити відмінно- сті у розумінні феномену гри на основі вивчення генезису, природи та різноманітності досліджень ігрової культури на прикладі двох відомих філо- софів – Й. Гейзинги та Р. Кайюа. The purpose of our research is to comprehend the game as a creative the beginning of culture; to find and identify the differences in understanding the in understanding the phenomenon of play based on the study of genesis, nature and diversity of research game culture on the example of two famous philosophers - J. philosophers - J. Heisinga and R. Cailloua.Документ Міжнародний туризм в Україні: проблеми і шляхи розвитку(2025) Кучер Павло; Данилевич Мирослава; Паска Марія; Гуль Іван; Kucher Pavlo; Danylevych Myroslava; Paska Mariia; Hul IvanУ статті висвітлено основні проблеми та виклики з якими зіткнулась Україна у зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням РФ до нашої країни. Проаналізовано статистичні показники міжнародного туризму в Україні та встановлено взаємозв’язок та вплив військових дій на туристичні потоки. Виявлено мотиви подорожей до України у період від 2022 до сьогодення. Встановлено, що основними мотивами для відвідування України були волонтерська діяльність, міжнародна гуманітарна допомога та підтримка уряду. На основі статистичних та аналітичних даних виконано SWOT-аналіз з метою виявлення сильних та слабких сторін, можливостей та загроз. На основі проведеного дослідження встановлено, що через військові дії міжнародний туризм в Україні зазнав значного падіння, передусім через безпекову ситуацію. Разом з тим, після завершення війни Україна має усі можливості для відновлення інфраструктури та безпеки міжнародного туризму, популяризації культурної спадщини та історичних пам'яток, гуманітарних та волонтерських програм, інтеграції з міжнародними туристичними мережами тощо. The article highlights the main problems and challenges that Ukraine faced in connection with the full-scale military invasion of the Russian Federation into our country. The statistical indicators of international tourism in Ukraine were analyzed and the relationship and impact of military actions on tourist flows were established. The motives for traveling to Ukraine from 2022 to the present were identified. It was found that the main motives for visiting Ukraine were volunteering, international humanitarian aid, and government support. Based on statistical and analytical data, a SWOT analysis was performed to identify strengths and weaknesses, opportunities, and threats. Based on the research conducted, it was found that due to military actions, international tourism in Ukraine suffered a significant decline, primarily due to the security situation. At the same time, after the end of the war, Ukraine has every opportunity to restore the infrastructure and security of international tourism, promote cultural heritage and historical monuments, humanitarian and volunteer programs, integrate with international tourism networks, etc.