Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК
Постійне посилання зібранняhttp://localhost:4000/handle/34606048/22
Переглянути
Нові надходження
Документ Технологічні властивості тваринногого жиру збагаченого есенціальними мікроелементами(НУХТ, 2024) Хромова М.; Марія Паска; Khromova M.; Mariia PaskaМетою роботи було вивчення смакових якостей та технологічних властивостей тваринного жиру. Завданням роботи було: визначення фізико-хімічного складу підшкірного сала молодняку свиней великої білої породи при згодовуванні різних сполук та доз заліза. The aim of the study was to investigate the taste and technological properties of animal fat. The task of the study was to determine the physicochemical composition of subcutaneous fat of young large white pigs when fed with different compounds and doses of iron.Документ Гастрономічний путівник сучасних намазок традиційного етнічного продукту(2024) Паска Марія; Хромова Мар’яна; Paska Mariia; Khromova MarianaДокумент Насіння чіа та його роль у створенні функціональних напоїв в умовах закладів ресторанного господарства(2024) Паска Марія; Іжевська Орися; Макаровський Нестор; Paska Mariia; Izhevska Orysia; Makarovskyi NestorАктуальність теми зумовлена тим, що створення нового функціонального напою пов’язується з існуючою ситуацією істотного погіршення здоров’я і скорочення життя населення, залученням до ринку харчування но- вих видів ресурсів, які будуть сприяти покращенню здоров’я людини. Метою дослідження було удосконалити технології соку із вітчизняних плодів використовуючи насіння чіа. Нами доведено, що насіння чіа не чинить значного впливу на органолептичні характеристики готових соковмісних напоїв, тому може використовувати- ся у кількості 30 % до маси напою, для надання функціональних властивостей. Слиз насіння чіа має високу розчинність і в’язкість, забезпечує добру водозв’язувальну здатність, добре емульгується і суміш довгий час залишається стабільною. Тому це насіння можна використовувати як загусник, емульгатор, стабілізатор у харчовій промисловості через чудові фізико-хімічні характеристики. harm to health. Therefore, it becomes obvious the prospects of developing technologies for liquid functional products - drinks, which contain or introduce functional ingredients and daily consumption of which contributes to the preservation and improvement of health. The relevance of the topic is due to the fact that the creation of a new functional drink is associated with the existing situation of a significant deterioration in the health and reduction in the life of the population, the involvement of new types of resources in the nutrition market, in particular products of plant origin, which are endowed with functional properties and will improve human health and prevent the spread of noninfectious diseases. Therefore, the need to develop technologies for functional products with their biochemical effect on the functioning of the body, regulation of the nervous, circulatory and immune systems, antioxidant protection is urgent. Analysis of literary sources shows that the use of chia seeds allows to expand the production of new types of competitive drinks, with a directionally changed chemical composition, enriched with functional ingredients. The purpose of the study was to improve the technology of juice from domestic fruits using chia seeds. Set the dosage of chia seeds to give drinks a functional value and characteristics of organoleptic indicators. Study the physicochemical and technological properties of chia seeds. We have proven that chia seeds do not significantly affect the organoleptic characteristics of ready-made juice-containing drinks, therefore they can be used in an amount of 30% by weight of the drink to impart functional properties. It has been found that the grinding of chia seeds increases the water absorption capacity. The result of research has gained practical application, since the mucus of chia seeds is a hydrophilic heteropolysaccharide. In addition, the mucus of chia seeds has high solubility and viscosity. Mucus from chia seeds provides good water binding ability, emulsifies well and the mixture remains stable for a long time. Therefore, these seeds can be used as a thickener, emulsifier, stabilizer in the food industry because of the excellent physical and chemical characteristics.Документ Етнічна гостинність Львівщини: традиції та інновації на прикладі ресторану «Бойківська гостина»(2024) Німець А.; Паска Марія; Петришин Наталія; Nimets A.; Paska Mariia; Petryshyn NataliiaДокумент Десертні страви функціональної дії в аспекті харчування, як компонента фінансового розвитку підприємств індустрії туризму та гостинності(2024) Стасюк В.; Іжевська Орися; Stasiuk V.; Izhevska OrysiaДокумент Використання інноваційних технологій у лікувальному харчуванні(2024) Макаровський М.; Паска Марія; Makarovskyi M.; Paska MariiaДокумент Вплив нових форматів закладів ресторанного господарства на туристичну привабливість та культуру гостинності міст(2024) Паска Марія; Хромова М.; Paska Mariia; Khromova M.Документ Актуальні дослідження ринку споживчих уподобань(2024) Касьянчук Святослав; Брагін Семен; Тесля Ольга; Kasianchuk Sviatoslav; Brahin Semen; Teslia OlhaДокумент Інноваційні підходи до організації харчування спортивних заходів(2024) Брезіцький Дем’ян; Тесля Ольга; Brezitskyi Demian; Teslia OlhaДокумент Технологічні властивості тваринногого жиру збагаченого есенціальними мікроелементами(НУХТ, 2024) Хромова М.; Паска Марія; Khromovа М.; Mariia PaskaМетою роботи було вивчення смакових якостей та технологічних властивостей тваринного жиру. Завданням роботи було: визначення фізико- хімічного складу підшкірного сала молодняку свиней великої білої породи при згодовуванні різних сполук та доз заліза. The aim of the work was to study the taste and technological properties of animal fat. The task of the work was to determine the physical and chemical composition of subcutaneous fat of young pigs of large white breed at feeding different compounds and doses of ironДокумент Фізико-хімічні властивості сала свиней залежно від впливу хелатних сполук заліза(2024) Марія Паска,; Хромова М.; Paska Mariia; Khromova M.У статті наведено порівняльний вплив різних сполук заліза на фізико-хімічні й технологічні якості сала свиней (масова частка вологи, йодне число, число реф-ракції, температура плавлення). Кращі дані одержано за корекції раціону хелат-ними сполуками заліза (метіонатів і лізинатів). The article presents the comparative effect of different iron compounds on the physicochemical and technological qualities of pig fat (mass fraction of moisture, iodine number, refining number, melting point). The best data were obtained by correcting the diet with chelated iron compounds (methionates and lysinates).Документ Сучасні аспекти виробництва ферментованих продуктів(НУХТ, 2024) Паска Марія; Петришин Наталія; Paska Mariia; Petryshyn NataliiaДокумент Маркетинг в охороні здоров’я: покращання споживчого досвіду(2024-03) Вовчанська, Ольга; Іванова, Лілія; Vovchanska, Olha; Ivanova, LiliiaДокумент Сучасні стратегії в цифровому маркетингу(2024-02) Вовчанська, Ольга; Іванова, Лілія; Балук, Надія; Vovchanska, Olha; Ivanova, Liliia; Baluk, NadiiaДокумент Роль і значення аналітики цифрового маркетингу в сучасному бізнесі(2024-05) Іванова, Лілія; Вовчанська, Ольга; Ivanova, Liliia; Vovchanska, OlhaДокумент Стратегії адаптації технології livestream shopping в маркетинг великого і малого бізнесу(2024-04) Іванова, Лілія; Вовчанська, Ольга; Ivanova, Liliia; Vovchanska, OlhaДокумент Substantiation of the professional standard of "Personal fitness trainer" in Ukraine(ЛДУФК імені Івана Боберського, 2024) Chekhovska, Liubov; Dutchak, Myroslav; Zhdanova, Olha; Luzhna, Maryana; Чеховська, Любов; Дутчак, Мирослав; Жданова, Ольга; Лужна, Мар'янаObjectives of the study -to substantiate and develop a professional standard for “Personal fitness-trainer” taking into account international experience. Мета дослідження -обґрунтувати та розробити професійний стандарт «Персонального фітнес-тренера» з врахуванням міжнародного досвіду.Документ Автентичність показників складної зорово-моторної реакції у стрільців на траншейному стенді(2024) Заневський, Ігор; Грибовська, Ірина; Пітин, Мар'ян; Грибовський, Ростислав; Булгакова, Надія; Zanevskyy, Ihor; Hrybovskа, Iryna; Pityn, Maryan; Hrybovskyy, Rostyslav; Bulhakova, NadііaМетою роботи було визначити валідність та стабільність тестування часу реакції вибору у стрільців траншейного стенду. Використовувалися наступні методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення даних науково-методичної літератури та мережі Інтернет, медико-біологічні методи, педагогічне спостереження, методи математичної статистики. Відповідні обчислення проведено з використанням пакету аналізу комп’ютерної програми MS Excel і функцій комп’ютерного пакету Statistica. У досліджені брали участь 27 спортсменів різної кваліфікації на траншейному стенді зі стрільби стендової. У кожного спортсмена визначався час реакції у десяти спробах. Виявлено задовільну надійність тестування часу реакції вибору стрільців середнього рівня майстерності (КМС, 1-го і 2-го розрядів) при коефіцієнті надійності ІСС=0,767. У стрільців високої кваліфікації (МС і МСМК) виявлено відмінну надійність тесту (ІСС=0,933). Апробована методика тестування часу реакції вибору показала прийнятну для навчально-тренувального процесу стрільців траншейного стенду інформативність (валідність) і надійність (стабільність). The aim of the study was to determine the validity and stability of choice reaction time testing in trap shooters. The following research methods were used: theoretical analysis and summarization of data from scientific and methodological literature and the Internet, medical-biological methods, pedagogical observation, and mathematical statistics methods. Relevant calculations were conducted using the MS Excel analysis software package and functions from the Statistica software package. The study involved 27 athletes of varying qualifications in trap shooting. Each athlete's reaction time was measured in ten attempts. Satisfactory reliability of choice reaction time testing was found among shooters of average skill level (Candidate for Master of Sports, 1st and 2nd categories) with a reliability coefficient of ICC=0.767. Excellent reliability of the test (ICC=0.933) was found in highly qualified shooters (Master of Sports and International Master of Sports). The tested choice reaction time methodology demonstrated acceptable informativeness (validity) and reliability (stability) for the training process of trap shooters.Документ Методика удосконалення фізичної підготовленості кваліфікованих воротарів у футболі засобами фітнесу(2024) Грибовська, Наталія; Заневський, Ігор; Hrybovska, Nataliia; Zanevskyi, IhorУ статті обґрунтованометодику вдосконалення фізичної підготовленості кваліфікованих воротарів у футболі засобами оздоровчого фінесу. З’ясована потреба у розробціальтернативних програм тренування воротарів у футболі. Розроблена методика удосконалення фізичної підготовленості кваліфікованих воротарів у футболі містить засоби оздоровчого фітнесу та має пріоритетність індивідуального підходу. Використання засобів фітнесу дозволяє проводити індивідуальні заняття спрямовані на покращення функціональної та фізичної підготовленості воротарів у футболі. Так, основою методики стали вправи: із використанням гімнастичних палиць StickMobility, які замінили вже традиційні вправи системи пілатес та йоги; наактивацію міофасціальних ліній тіла; на розвиток вибухової сили; міофасціального релізу, які замінили традиційні вправи стретчінгу. The article substantiates a methodology for improving the physical fitness of qualified football goalkeepers using health-related fitness. The need for developing alternative training programs for goalkeepers in football has been clarified. The methodology for enhancing the physical fitness of qualified goalkeepers in football includes health-related fitness means and prioritizes an individual approach. The use of fitness tools allows for conducting individual sessions aimed at improving thefunctional and physical fitness of goalkeepers infootball. Thus, the foundation of the methodology consists of exercises using Stick Mobility gymnastic sticks, which have replaced traditional exercises from the Pilates and yoga systems; exercises aimed at activating the myofascial lines of the body; exercises for developing explosive strength; and myofascial release exercises, which have replaced traditional stretching exercises.Документ Смуга укриттів та перенесення поранених як засоби військово-історичної реконструкції на уроках фізичної культури(2024) Леус, Степан; Боднар, Іванна; Leus, Stepan; Bodnar, IvannaМетою дослідження було експериментально перевірити ефективність програми фізичного виховання із застосуванням засобів військово-історичної реконструкції за результатами виконання тестових вправ з долання смуги укриттів та перенесенням пораненого. The purpose of the study was to experimentally test the effectiveness of a physical education program using military historical reconstruction tools based on the results of test exercises on overcoming a strip of shelters and carrying a wounded person.