Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/34936
Title: Cоціально-культурні проблеми управління якістю на підприємствах індустрії гостинності
Other Titles: Socio-cultural issues of quality management in hospitality industry enterprises
Authors: Паска, Марія
Графська, Орислава
Запісоцький, Андрій
Paska, Mariia
Hrafska, Oryslava
Zapisotskyi, Andrii
Keywords: соціально-культурні проблеми
чинники
індустрія гостинності
управління якістю
підприємства
туризм
socio-cultural problems
factors
quality management
enterprises
hospitality industry
tourism
Issue Date: 2023
Citation: Паска М. Cоціально-культурні проблеми управління якістю на підприємствах індустрії гостинності / Паска Марія, Графська Орислава, Запісоцький Андрій // Економіка та суспільство. – 2023. – Вип. 56. – С. 1–6. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-31
Series/Report no.: Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК імені Івана Боберського;
Abstract: Стаття присвячена аналізу та узагальненню сучасних соціально-культурних проблем управління якістю на підприємствах готельного та ресторанного бізнесу в різних країнах світу. Проаналізовано наукові праці, в який висвітлено результати досліджень зарубіжними вченими різних аспектів та проблем розвитку сучасної індустрії туризму та гостинності під впливом соціально-культурних факторів. Особливу увагу надано дослідженням, що стосуються забезпечення якості послуг гостинності в мультикультурному середовищі. Проаналізовано дві основні групи соціально-культурних проблем управління якістю на підприємствах індустрії гостинності – пов'язаних із очікуваннями та потребами гостей та пов’язаних із управлінням персоналом в мультикультурному середовищі. Розроблено структурну схему, що висвітлює згадані проблеми. Виокремлено низку соціально-культурних аспектів, які потрібно враховувати з метою забезпечення ефективного функціонування систем управління якістю на підприємствах індустрії гостинності, зокрема різні очікування гостей; мультикультурність сучасного кадрового потенціалу; наявність культурних стереотипів; складну взаємодію процесів регіоналізації і глобалізації; різні концепції часу та стилі спілкування, релігійну та етичну чутливість, звичаї та традиції різних суспільних груп і країн; законодавчі та регуляторні проблеми; мовні бар’єри та ін. Зроблено висновок про те, що розвиток сучасної індустрії гостинності буде залежати від здатності успішно інтегрувати найкращі світові практики з місцевими особливостями, створюючи динамічний асортимент культурно насичених і високоякісних послуг. The article is devoted to analyzing and generalizing modern social and cultural problems of quality management in hotel and restaurant business enterprises in different countries. Studies of the influence of social and cultural factors on the practice of quality management at hospitality industry enterprises are relevant given the growing role of the relevant sector of the world economy and the problem of its development in crisis conditions. The research used methods of analysis of literary sources, structural analysis, data visualization, synthesis, and generalization. Scientific works were analyzed, highlighting the results of research by foreign scientists on various aspects and problems of the development of the modern tourism and hospitality industry under the influence of socio-cultural factors. Special attention is paid to research on ensuring the quality of hospitality services in a multicultural environment. Two main groups of social and cultural quality management problems at hospitality industry enterprises are analyzed – related to the expectations and needs of guests and personnel management in a multicultural environment. A structural diagram highlighting the mentioned problems has been developed. Several socio-cultural aspects that need to be taken into account to ensure the effective functioning of quality management systems at enterprises of the hospitality industry are highlighted, in particular, different expectations of guests, the multiculturalism of modern personnel potential, the presence of cultural stereotypes, the complex interaction of processes of regionalization and globalization; different concepts of time and styles of communication, religious and ethical sensitivity, customs and traditions of different social groups and countries; legislative and regulatory issues; language barriers, etc. It is concluded that the development of the modern hospitality industry will depend on successfully integrating the best global practices with local characteristics, creating a dynamic range of culturally rich and high-quality services. The practical significance of the research results lies in the identification of modern problems and trends of quality management at HORECA enterprises in a multicultural environment, the solution of which, along with guaranteeing the safety of guests, can be the foundation for preserving the potential of the hospitality industry in crisis conditions.
URI: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/34936
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Paska.pdf348.25 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.