Rola Powiatowego Lekarza Weterynarii w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego
Ескіз недоступний
Дата
2024
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Bezpieczeństwo żywności to jeden z filarów polityki żywieniowej państwa,
a tym samym powinno być priorytetem w obszarze ochrony zdrowia publicznego. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności możliwe jest jedynie w systemie,
który jest dobrze zorganizowany, w tym skutecznie egzekwujący wobec przedsiębiorców sektora żywnościowego wymogi prawne z jednej strony, ale też
realizujący funkcję promocyjną i edukacyjną dla konsumentów i przedsiębiorców. Jedną z głównych ról w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności na terenie
powiatu pochodzenia zwierzęcego ma powiatowy lekarz weterynarii, którego
kompetencje, są niezbędne w zabezpieczeniu jakości zdrowotnej żywności
i zapobieganiu odzwierzęcym chorobom człowieka. Безпека харчових продуктів є одним із стовпів державної політики у сфері харчування,
і тому має бути пріоритетним у сфері охорони здоров’я населення. Забезпечення безпеки харчових продуктів можливо лише в системі
яка є добре організованою, включаючи ефективне забезпечення виконання правових вимог до підприємців харчової галузі, з одного боку, а також
виконання рекламно-освітньої функції для споживачів і підприємців. Одна з головних ролей у забезпеченні харчової безпеки району
повіт тваринного походження має повітового ветеринара чий
компетенції необхідні для забезпечення здорової якості їжі
та профілактика зоонозних захворювань людини.
Опис
Ключові слова
lekarz weterynarii, żywność, bezpieczeństwo, produkty zwierzęce, ветеринар, їжа, безпека, продукти тварина
Бібліографічний опис
Czarnecki D. Rola Powiatowego Lekarza Weterynarii w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego / Dawid Czarnecki, Dariusz W. Skalski, Bogdan Kindzer // Kultura fizyczna i bezpieczeństwo w aktualizowaniu wartości zdrowia. Wybrane aspekty : monografia / red. nauk. Nataliia Tsyhanovska, Dariusz W. Skalski, Dawid Czarnecki. – Starogard Gdański -Charków, 2024. – P. 204–216.