Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/35315
Title: Сертифікація і управління якістю в гастрономічному туризмі : проблеми і особливості впровадження
Other Titles: Certification and quality management in gastronomic tourism: problems and implementation features
Authors: Графська, Орислава
Коркуна, Іван
Мацюк, С.
Hrafska, Oryslava
Korkuna, Ivan
Matsiuk
Keywords: гастрономічний туризм
сертифікація
управління якістю
проблеми
шляхи вирішення
gastronomic tourism
certification
problems
quality management
solutions
Issue Date: 2024
Citation: Графська О. І. Сертифікація і управління якістю в гастрономічному туризмі : проблеми і особливості впровадження / Графська О. І., Коркуна І. І., Мацюк С. П. // Проблеми сучасних трансфорсацій. Серія : еконгоміка та управління. – 2024. – № 11. – С. 1–4. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-11-12-01
Series/Report no.: Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК імені Івана Боберського;
Abstract: Гастрономічний туризм є не лише популярним видом подорожей, а й сферою тісної взаємодії ресторанного господарства, індустрії туризму та харчової промисловості. У результаті сформувався комплекс проблем, що пов’язані із сертифікацією і управлінням якістю у цій сфері, що водночас є дуже чутливою до загроз без-пеці туристів. Метою статті є виокремлення та аналіз основних проблем сертифікації та управління якіс-тю в гастрономічному туризмі, на прикладах різних країн світу, зокрема й України. Для досягнення цієї мети використано методи аналізу літературних та джерел, інформаційних повідомлень, узагальнення, проєк-тний метод. Використані методи в сукупності дали змогу структурувати основні проблеми сертифікації та управління якістю в гастрономічному туризму, сформулювати шляхи їх вирішення на прикладі України, сформулювати авторські висновки та узагальнення. У статті за результатами аналізу літературних джерел, інформаційних повідомлень та їх узагальнення виокремлено такі проблеми сертифікації та управ-ління якістю в гастрономічному туризмі як стандартизація проти автентичності, регіональна мінливість, суб’єктивність смаків та досвіду туристів, культурні та етичні міркування, впровадження та відповідність, туристичні очікування проти реальності, економічні наслідки для місцевих підприємств, стандарти охоро-ни здоров’я та безпеки, динамічний характер кулінарних трендів. Наведено приклади прояву зазначених про-блем та сформульовано шляхи їх вирішення на прикладі України, зроблено відповідні висновки. Теоретичне значення дослідження полягає в розширенні проблемного поля аналізу розвитку гастрономічного туризму в контексті поглибленого вивчення процесів сертифікації та управління якістю у цій сфері. Практична цінність статті зумовлена формулюванням основних шляхів вирішення виокремлених проблем, які можуть застосовуватися під час управління регіональним розвитком гастрономічного туризму в Україні. Перспек-тиви подальших досліджень полягають в пошуку та аналізі конкретних випадків прояву виокремлених проблем в дестинаціях гастрономічного туризму України в посткризових умовах. Gastronomic tourism is not only a popular type of travel but also an area of close interaction between the restaurant, tourism, and food industries. As a result, a complex of problems related to certification and quality management in this area, which at the same time is very sensitive to threats to the safety of tourists, was formed. The article aims to highlight and analyze the main problems of certification and quality management in gastronomic tourism, using the examples of different countries of the world, including Ukraine. The analysis methods of literary sources, information messages, generalization, and project methods were used to achieve this goal. The methods used together made it possible to structure the main problems of certification and quality management in gastronomic tourism, formulate ways of solving them in the example of Ukraine, and formulate the author’s conclusions and generalizations. The article, based on the results of the analysis of literary sources, information messages, and their generalization, sin-gles out such problems of certification and quality management in gastronomic tourism as standardization versus authenticity, regional variability, the subjectivity of tourists’ tastes and experiences, cultural and ethical considerations, implementation and compliance, tourist expectations versus reality, economic implications for local businesses, health, and safety standards, the dynamic nature of culinary trends. Examples of the manifestation of the mentioned prob-lems are given, ways of solving them are formulated using the example of Ukraine, and relevant conclusions are drawn. The study’s theoretical significance lies in the expansion of the problem field of the analysis of the develop-ment of gastronomic tourism in the context of an in-depth study of the processes of certification and quality manage-ment in this area. The practical value of the article is determined by the formulation of the main ways of solving the identified problems, which can be applied during the management of the regional development of gastronomic tour-ism in Ukraine. Prospects for further research consist of searching and analyzing specific cases of the manifestation of isolated problems in Ukraine’s gastronomic tourism destinations in post-crisis conditions.
URI: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/35315
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ivan Korkuna.pdf282.8 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.