Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/22284
Title: Фізіологічний стан та продуктивність бугайців за дії солей дефіцитних мікроелементів і їх хелатних комплексів з цістеїном : автореф. дис. ... канд. ветеринар. наук.
Authors: Паска, Марія
Paska, Mariia
Keywords: фізіологія
цистеїнати
мікроелементи
вітамін В12
антиоксиданти
гемопоез
продуктивність
Issue Date: 2019
Citation: Паска М. З. Фізіологічний стан та продуктивність бугайців за дії солей дефіцитних мікроелементів і їх хелатних комплексів з цістеїном : автореф. дис. ... канд. ветеринар. наук : спец. 03.00.13 "Фізіологія людини і тварин" / Паска Марія Зеновіївна ; Львів. нац. акад. ветеринар. медицини ім. С. З. Ґжицького- Львів, 2004. - 20 с.
Abstract: У дисертації наведено дані про вміст окремих макро- та мікроелементів у кормах Жовківського району Львівської області, де встановлено нестачу в них міді, марганцю, кобальту та заліза. Розроблено лабораторний регламент синтезу хелатних сполук (цистеїнатів) дефіцитних мікроелементів. Наведено результати тестування біологічно активних сполук in vitro з використанням культури клітин гранульози. Встановлено, що металоорганічні сполуки – хелатні комплекси максимально збільшували дихальну активність клітин і таким чином генерацію АТФ у клітині та кисеньзалежні про-цеси в цілому. З’ясовано вплив різних форм дефіцитних мікроелементів на обмін речовин бугайців на відгодівлі. Розроблено і науково обґрунтовано профілактику метабо-лічних порушень у молодняку на відгодівлі із застосуванням цистеїнатів дефіцитних мікроелементів. Внесення металоорганічних хелатних комплексів нормувало вміст міді, марганцю, кобальту та заліза, гемопоез, синтез білка, підвищувалась активність системи антиоксидантного захисту та продуктивність тварин.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/22284
Appears in Collections:Автореферати дисертацій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Паска Марія Зіновіївна_автореферат.pdf404.45 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.