Перегляд за Автор "Svyshch, Liliya"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Biochemical monitoring of different training regimens of 16-year-old water polo players(2022-02-02) Sybil, Maria; Pervachuk, Rostislav; Svyshch, Yaroslav; Svyshch, Liliya; Petryna, Roman; Petryna, Lesya; Ostrovsky, Maryan; Sydorko, Oleg; Hashchyshyn, Vira; Ilkiv, Oksana; Сибіль, Марія; Первачук, Ростислав; Свищ, Ярослав; Свищ, Лілія; Петрина, Роман; Петрина, Леся; Островський, Мар'ян; Сидорко, Олег; Гащишин, Віра; Ільків, ОксанаAbstract. Biochemical monitoring of the adaptation of 16-year-old water polo players to physical activity specific to this kind of sport is of immense importance. The content and objectives of biochemical monitoring are enhanced due to the fact that this cohort undergoes the second phase of puberty. Exercise regulation should be strictly dosed according to the adaptive capabilities of young athletes. It is this phase of puberty that is sensitive to the development of such a physical quality as strength. The sport training has a positive influence only in the absence of stress response of the body of adolescent athletes. At the same time, physical activity should promote the development of physical qualities. This article proposes a scheme of biochemical monitoring of a standard training of 16-year-old water polo players on land and in water. Based on the results of performed analysis we have come to the conclusion that the training regimen in both cases promotes the development of anaerobic characteristics. In particular, to a greater extent in the pool (according to the data from lactic acid excretion). The results of urea excretion showed better development of aerobic characteristics on land. In general, the energy quality of training activities (in terms of inorganic phosphorus excretion) was approximately the same under conditions of their performance both on land and in the pool. It is also important to observe the absence of a difference between the parameters of inorganic phosphorus after exercise compared to the state of relative rest. This energy situation of young athletes’ bodies indicates their approach to the state of energy systems of adults. Thus, we conclude that the training process is adequate for 16-year-old athletes. This is indicated by shifts in biochemical markers of adaptation to training loads of both anaerobic and aerobic energy systems of the studied young water polo players. Therefore, the proposed scheme of biochemical monitoring can be offered as a model example of control over the adaptive changes of 16-year-old water polo players during their annual training cycle. Анотація. Біохімічний моніторинг адаптації 16-річних ватерполістів до специфічних для цього фізичних навантажень Вид спорту має величезне значення. Розширюються зміст і завдання біохімічного моніторингу до того, що ця когорта переживає другу фазу статевого дозрівання. Регулювання фізичних навантажень має бути строго дозованим відповідно до адаптаційних можливостей юних спортсменів. Саме ця фаза статевого дозрівання є чутливою до розвиток такої фізичної якості, як сила. Спортивна підготовка має позитивний вплив лише в відсутність стресової реакції організму підлітків-спортсменів. При цьому фізична активність повинна сприяти розвиток фізичних якостей. У даній статті пропонується схема біохімічного моніторингу стандарту тренування 16-річних ватерполістів на суші та у воді. За результатами проведеного аналізу ми прийшли до висновку, що режим тренувань в обох випадках сприяє розвитку анаеробних характеристики. Зокрема, більшою мірою в басейні (за даними виведення молочної кислоти). Результати виведення сечовини показали кращий розвиток аеробних характеристик на суші. Загалом, енергетична якість тренувальної діяльності (з точки зору виведення неорганічного фосфору) була приблизно однаковою за умов їх виконання як на суші, так і в басейні. Також важливо стежити за відсутністю різниця між параметрами неорганічного фосфору після фізичного навантаження порівняно зі станом відносного спокою. Така енергетична ситуація організму юних спортсменів свідчить про їх підхід до стану енергетичних систем дорослих. Таким чином, робимо висновок, що тренувальний процес є адекватним для 16-річних спортсменів. На це вказують зрушення в біохімічні маркери адаптації до тренувальних навантажень як анаеробної, так і аеробної енергетичних систем досліджуваних юних ватерполістів. Тому запропоновану схему біохімічного моніторингу можна запропонувати як модель приклад контролю за адаптаційними змінами 16-річних ватерполістів під час щорічних тренувань цикл.Документ Регіональні страви Львівщини – основа Галицької кухні(2023) Паска, Марія; Свищ, Лілія; Фик, Богдан; Paska, Mariia; Svyshch, Liliya; Fuk, BogdanНа туристичну привабливість Львівщини значний вплив має галицька кухня, яка сформувалася на основі взаємодії культурних традицій представників різних народностей, що проживали в Галичині. В статті розгля-нуто концепцію української кухні, зокрема кухні Галичини з врахуванням особливостей локальних продуктів. Здійснено аналіз сучасних закладів ресторанного господарства, визначено особливості технології приготу-вання страв Галицької кухні, виокремлено багатокультурний і мультинаціональний вплив на українські страви певних історичних фактів, а також їх можливості для подачі у сучасних ресторанах. Слід відзначити, що галицька кухня попри свою оригінальність опирається на місцеві, локальні продукти та традиції. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про теоретичні та методичні підходи до розвитку технології кулінарних страв для закладів ресторанного господарства з врахуванням багатокультурних особливостей Галичини. які орі-єнтовані на популяризацію та відновлення технології приготування автентичних страв. Galician cuisine, which was formed on the basis of the interaction of cultural traditions of representatives of various nationalities living in Galicia, has a significant impact on the tourist attraction of the Lviv region. The article examines the concept of Ukrainian cuisine, in particular the cuisine of Galicia, taking into account the peculiarities of local products. An analysis of modern restaurant establishments was carried out, the peculiarities of the cooking technology of Galician cuisine were determined, the multicultural and multinational influence of certain historical facts on Ukrainian dishes was highlighted, as well as their possibilities for serving in modern restaurants. It should be noted that Galician cuisine, despite its originality, relies on local products and traditions. The results of the conducted research allow us to draw a conclusion about theoretical and methodical approaches to the development of cooking technology for restaurant establishments, taking into account the multicultural features of Galicia. Taking into account the current trends in the development of the industry, the introduction of innovations in the restaurants of Lviv in order to popularize Galician cuisine is insufficiently studied and will contain the novelty of relevant issues at the regional level, in particular of the Lviv region. The purpose of the article: substantiating the innovative foundations of the development of restaurants in the Lviv region, which are focused on the popularization of Galician cuisine. In order to realize this goal of the research, it was necessary to: structure the basic principles of the combination of food products by activating ethnographic, historiographical, literary and local history studies in the direction of finding Galician cuisine dishes; analysis of recipe composition of Galician cuisine.