Перегляд за Автор "Prokopiv, Tetiana"
Зараз показуємо 1 - 5 з 5
- Результатів на сторінці
- Налаштування сортування
Документ Mutations and environmental factors affecting regulation of riboflavin synthesis and iron assimilation also cause oxidative stress in the yeast Pichia guilliermondii(2007) Boretsky, Yuriy; Protchenko, Olga; Prokopiv, Tetiana; Mukalov, Igor; Fedorovych, Daria; Sibirny, AndriyIron deficiency causes oversynthesis of riboflavin in several yeast species, known as flavinogenic yeasts. However, the mechanisms of such regulation are not known. We found that mutations causing riboflavin overproduction and iron hyperaccumulation (rib80, rib81 and hit1), as well as cobalt excess or iron deficiency all provoke oxidative stress in the Pichia guilliermondii yeast. Iron content in the cells, production both of riboflavin and malondialdehyde by P. guilliermondii wild type and hit1 mutant strains depend on a type of carbon source used in cultivation media. The data suggest that the regulation of riboflavin biosynthesis and iron assimilation in P. guilliermondii are linked with cellular oxidative state.Документ Mutations and environmental factors affecting regulation of riboflavin synthesis and iron assimilation also cause oxidative stress in the yeast Pichia guilliermondii(2007) Boretsky, Yuriy; Protchenko, Olga; Prokopiv, Tetiana; Mukalov, Igor; Fedorovych, Daria; Sibirny, Andriy; Борецький, ЮрійIron deficiency causes oversynthesis of riboflavin in several yeast species, known as flavinogenic yeasts. However, the mechanisms of such regulation are not known. We found that mutations causing riboflavin overproduction and iron hyperaccumulation (rib80, rib81 and hit1), as well as cobalt excess or iron deficiency all provoke oxidative stress in the Pichia guilliermondii yeast. Iron content in the cells, production both of riboflavin and malondialdehyde by P. guilliermondii wild type and hit1 mutant strains depend on a type of carbon source used in cultivation media. The data suggest that the regulation of riboflavin biosynthesis and iron assimilation in P. guilliermondii are linked with cellular oxidative state.Документ The Pleiotropic Nature of rib80, hit1 , and red6 Mutations Affecting Riboflavin Biosynthesis in the Yeast Pichia guilliermondii(2007) Fayura, Lyubov; Fedorovych, Daria; Prokopiv, Tetiana; Boretsky, Yuriy; Sibirny, AndriyThe yeast Pichia guilliermondii is capable of riboflavin overproduction under iron deficiency. The rib80, hit1 , and red6 mutants of this species, which exhibit impaired riboflavin regulation, are also distinguished by increased iron concentrations in the cells and mitochondria, morphological changes in the mitochondria, as well as decreased growth rates (except for red6 ) and respiratory activity. With sufficient iron supply, the rib80 and red6 mutations cause a 1.5–1.8-fold decrease in the activity of such Fe–S cluster proteins as aconitase and flavocytochrome b2, whereas the hit1 mutation causes a six-fold decrease. Under iron deficiency, the activity of these enzymes was equally low in all of the studied strains.Документ Мікробіологія : силабус курсу освітнього ступеня: "бакалавр" галузі знань: 24 "Сфера обслуговування" спеціальності: 241 "Готельно-ресторанна справа" факультету туризму(2020-02-04) Прокопів, Тетяна; Prokopiv, Tetiana; Кафедра біохімії та гігієниМета: ознайомити студентів зі світом мікроорганізмів, їх цитологічними, фізіологічними і біохімічними властивостями; розглянути питання сучасної систематики й охарактеризувати основні групи; акцентувати увагу на особливостях метаболізму; поглибити знання про організацію геному мікроорганізмів, принципи генно-інженерних досліджень; ознайомити з принципами нормування мікробіологічних показників якості харчових продуктів та державними документами, в яких вони сформовані; сформувати у студентів систему спеціальних теоретичних знань щодо класифікації та асортименту харчових продуктів, контролю їх якості при зберіганні та використанні; оволодіння навичками органолептичного та інструментального методів контролю якості продуктів харчування; формування знань з основ мікробіології для наступного їх застосування у професійній діяльності.Документ Мікробіологія : силабус курсу освітнього ступеня: бакалавр галузі знань 24 "Сфера обслуговування" спеціальності 241 "Готельно-ресторанна справа" факультету туризму(2020-05-11) Прокопів, Тетяна; Prokopiv, Tetiana; Кафедра біохімії та гігієни