Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/35301
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПаска, Марія-
dc.contributor.authorСвищ, Лілія-
dc.contributor.authorФик, Богдан-
dc.contributor.authorPaska, Mariia-
dc.contributor.authorSvyshch, Liliya-
dc.contributor.authorFuk, Bogdan-
dc.date.accessioned2024-01-22T08:56:10Z-
dc.date.available2024-01-22T08:56:10Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationПаска М. Регіональні страви Львівщини – основа Галицької кухні / Паска Марія, Свищ Лілія, Фик Богдан // Економіка та суспільство. – 2023. – Вип. 58. – С. 1–5. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-58-16uk_UA
dc.identifier.urihttps://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/35301-
dc.description.abstractНа туристичну привабливість Львівщини значний вплив має галицька кухня, яка сформувалася на основі взаємодії культурних традицій представників різних народностей, що проживали в Галичині. В статті розгля-нуто концепцію української кухні, зокрема кухні Галичини з врахуванням особливостей локальних продуктів. Здійснено аналіз сучасних закладів ресторанного господарства, визначено особливості технології приготу-вання страв Галицької кухні, виокремлено багатокультурний і мультинаціональний вплив на українські страви певних історичних фактів, а також їх можливості для подачі у сучасних ресторанах. Слід відзначити, що галицька кухня попри свою оригінальність опирається на місцеві, локальні продукти та традиції. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про теоретичні та методичні підходи до розвитку технології кулінарних страв для закладів ресторанного господарства з врахуванням багатокультурних особливостей Галичини. які орі-єнтовані на популяризацію та відновлення технології приготування автентичних страв. Galician cuisine, which was formed on the basis of the interaction of cultural traditions of representatives of various nationalities living in Galicia, has a significant impact on the tourist attraction of the Lviv region. The article examines the concept of Ukrainian cuisine, in particular the cuisine of Galicia, taking into account the peculiarities of local products. An analysis of modern restaurant establishments was carried out, the peculiarities of the cooking technology of Galician cuisine were determined, the multicultural and multinational influence of certain historical facts on Ukrainian dishes was highlighted, as well as their possibilities for serving in modern restaurants. It should be noted that Galician cuisine, despite its originality, relies on local products and traditions. The results of the conducted research allow us to draw a conclusion about theoretical and methodical approaches to the development of cooking technology for restaurant establishments, taking into account the multicultural features of Galicia. Taking into account the current trends in the development of the industry, the introduction of innovations in the restaurants of Lviv in order to popularize Galician cuisine is insufficiently studied and will contain the novelty of relevant issues at the regional level, in particular of the Lviv region. The purpose of the article: substantiating the innovative foundations of the development of restaurants in the Lviv region, which are focused on the popularization of Galician cuisine. In order to realize this goal of the research, it was necessary to: structure the basic principles of the combination of food products by activating ethnographic, historiographical, literary and local history studies in the direction of finding Galician cuisine dishes; analysis of recipe composition of Galician cuisine.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.relation.ispartofseriesНаукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК імені Івана Боберського;-
dc.subjectресторанний бізнесuk_UA
dc.subjectГалицька кухняuk_UA
dc.subjectстравиuk_UA
dc.subjectлокальні сировинні інгредієнтиuk_UA
dc.subjectтехнологія приготуванняuk_UA
dc.subjectrestaurant businessuk_UA
dc.subjectGalician cuisine dishesuk_UA
dc.subjectdishesuk_UA
dc.subjectlocal raw ingredientsuk_UA
dc.subjectcooking technologyuk_UA
dc.titleРегіональні страви Львівщини – основа Галицької кухніuk_UA
dc.title.alternativeRegional dishes of the Lviv region are the basis of Galician cuisineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Paska Mariia, Svyshch Liliya,.pdf253.81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.