Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/30983
Title: Nutrition features based on the different sports` specifics
Authors: Paska, Mariia
Olenych, Iryna
Levchuk, Alla
Lychuk, Olha
Паска, Марія
Оленич, Ірина
Левчук, Алла
Личук, Ольга
Keywords: food
energy consumption
sport
traini
харчування
енергоспоживання
спорт
тренування
Issue Date: 28-Oct-2021
Citation: Nutrition features based on the different sports` specifics / Mariia Paska, Iryna Olenych, Alla Levchuk, Olha Lychuk // Education, and Society : 5 th International Eurasian Conference on Sport. - Ankara, 2021. - P. 1-6.
Abstract: Abstract, By analyzing the load on the athlete’s body during competitions and training, we can spot certain differences between athlete’s and ordinary person’s bodies. In addition, when playing sports, all processes, including metabolic process, are more intense, therefore the body needs more energy and nutrients. On the other hand, too much calories can result in the decrease of training effects and, consequently, a failure in competitions. The purpose of the work is to form the main principles of athletes’ rational nutrition basing on the different sports’ specifics, which will provide the best results both in training and during competitions. Qualities such as speed and strength are closely related to the development of athlete’s muscle mass. Protein synthesis is essential for muscle function. Scientists have developed recommendations for muscle mass increase. Nutrition features based on the different sports’ specifics include: the body's need for energy should be covered mainly by foods of carbohydrate nature, taking into account energy consumption; food should contain an increased number of proteins that are easily absorbed by the body, mainly of animal origin (meat, fish, milk, eggs); the frequency of meals consumption should be at least 5 times a day. Athletes who do weights should consume 2-2.4 g of protein per 1 kg of body weight per day and this food should enter the body in small doses 5-6 times a day. It has been proven that switching from the usual three to five meals in two to three weeks can increase sports effect by 7-10%. Thus, the nutrition features based on the different sports’ specifics provide a balanced diet with sufficient protein, fat and carbohydrates for athletes, according to their weight and calories burned during training. Аналізуючи навантаження на організм спортсмена під час змагань і тренувань, ми можемо помітити певні відмінності між організмами спортсмена та звичайної людини. Крім того, коли Займаючись спортом, всі процеси, в тому числі і обмінні процеси, протікають інтенсивніше, тому і організм потребує більше енергії та поживних речовин. З іншого боку, занадто багато калорій може призвести до зниження тренувальних ефектів і, як наслідок, провалу на змаганнях. Мета роботи – сформувати основні принципи раціонального харчування спортсменів виходячи зі специфіки різних видів спорту, що забезпечить найкращі результати як у навчанні, так і в під час змагань. Такі якості, як швидкість і сила, тісно пов’язані з розвитком спортсмена м'язової маси. Синтез білка необхідний для функціонування м’язів. Вчені розробили рекомендації щодо збільшення м’язової маси. Харчування особливості, засновані на специфіці різних видів спорту, включають: потреба організму в енергії повинна бути охоплюються переважно продуктами харчування вуглеводної природи з урахуванням енерговитрат; їжа має містити підвищену кількість білків, які легко засвоюються організмом, переважно з тваринного походження (м’ясо, риба, молоко, яйця); частота прийому їжі повинна бути не менше 5 разів на день. Спортсмени, які займаються важкими вагами, повинні споживати 2-2,4 г білка на 1 кг ваги. на добу і ця їжа повинна надходити в організм малими дозами 5-6 разів на добу. Це доведено що перехід зі звичайного трьох-п'ятиразового харчування протягом двох-трьох тижнів може підвищити спортивний ефект на 7-10%. Таким чином, особливості харчування, засновані на специфіці різних видів спорту, забезпечують збалансоване дієта з достатньою кількістю білків, жирів і вуглеводів для спортсменів відповідно до їх ваги і калорій, спалених під час тренування.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/30983
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Paska_Olenych_Levchuk_Lychuk_2021.pdf964.11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.