Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/28019
Title: Зміни показників центральної гемодинаміки кваліфікованих спортсменів при тестуванні з використанням керованого дихання та їх оцінка
Authors: Романчук, О. П.
Пісарук, В. В.
Romanchuk, O. P.
Pisaruk, V. V.
Keywords: спортсмени
гемодинаміка
кероване дихання
Issue Date: 4-Feb-2021
Citation: Романчук О. П. Зміни показників центральної гемодинаміки кваліфікованих спортсменів при тестуванні з використанням керованого дихання та їх оцінка / Романчук О. П., Пісарук В. В. // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. - 2013. - № 11. - С. 77-84.
Abstract: З використанням спіроартеріокардіоритмографії обстежені 174 кваліфікованих спортсменів (121 чоловічої та 53 жіночої статі). Протокол обстеження складався з трьох послідовних двохвилинних реєстрацій – при спонтанному диханні, при керованому диханні 6 та 15 вдихів на хвилину. Встановлено, що показники гемодинаміки суттєво змінюються при виконанні дихальних тестів, насамперед серцевий викид, серцевий індекс, загальний та питомий опір судин. Для розробки критеріїв оцінки змін гемодинаміки проведений перцентильний аналіз відхилень всіх показників при виконанні тестів. Апробація критеріїв оцінки при різних типах гемодинаміки у спортсменок дозволила встановити, що для еукінетичного типу характерним є зменшення ЧСС та пульсового артеріального тиску при тесті з керованим диханням 6 раз на хвилину, для гіпокінетичного – виражене збільшення систолічного та пульсового артеріального тиску при виконанні тестів з керованим диханням 6 та 15 раз на хвилину, для гіперкінетичного – зменшення кінцево-діастолічного об’єму, ударного об’єму, кінцево-систолічного об’єму при виконанні обох тестів та збільшення загального периферійного опору судин при тесті 15 вдихів на хвилину.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/28019
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13rapbae.pdf404.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.