Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/26514
Title: Теоретико-методичні аспекти управління тренувальним процесом спортсменок високої кваліфікації, які спеціалізуються в бігу на короткі дистанції в олімпійському циклі підготовки
Authors: Караулова, Світлана Іванівна
Keywords: система
функціональна підготовленість
управління
підготовка
спортсменки високої кваліфікації
макроцикл
біг на короткі дистанції
концепція
тренувальний процес
періодизація річної підготовки
Issue Date: Sep-2020
Publisher: Нац. ун-т фіз. виховання і спорту України
Citation: Караулова С. І. Теоретико-методичні аспекти управління тренувальним процесом спортсменок високої кваліфікації, які спеціалізуються в бігу на короткі дистанції в олімпійському циклі підготовки : автореф. дис. ...д-ра наук з фіз. виховання та спорту : [спец.] 24.00.01 "Олімпійський і професійний спорт" / Караулова Світлана Іванівна ; Нац. ун-т фіз. виховання і спорту України. - Київ, 2020. - 46 с.
Abstract: У дисертаційній роботі подано розв’язання актуальної науково-практичної проблеми управління тренувальним процесом спортсменок високої кваліфікації, які спеціалізуються у бігу на короткі дистанції (100 м, 200 м), у системі підготовки до Ігор Олімпіади, чемпіонатів світу та Європи шляхом обґрунтування концепції управління тренувальним процесом спортсменок високої кваліфікації та її практичної реалізації на якісно новому рівні на засадах загальної теорії підготовки спортсменів в олімпійському спорті. Розроблену концепцію представлено як взаємозв’язану ієрархічну систему зі структурно-функціональною єдністю підсистем (проєктувальної, процесуальної, реалізаційно-результативної), їх компонентів і елементів, кожна з яких має своє змістовне та функціональне призначення та наповнення. В основі концепції послідовно виконуються основні завдання – вивчення побудови, змісту та структури тренувального процесу річних макроциклів у олімпійському циклі підготовки; тестування рівня фізичної працездатності, спеціальної фізичної та функціональної підготовленості легкоатлеток; проведення порівняльного аналізу показників загальної підготовленості з модельними характеристиками провідних спортсменок світу, Європи, які спеціалізуються у бігу на 100 м і 200 м; проведення оцінки традиційної програми побудови тренувального процесу в річному макроциклі з урахуванням отриманих даних; розробленні експериментальної програми тренувального процесу спортсменок, які спеціалізуються у бігу на короткі дистанції (100 м, 200 м); обґрунтуванні її змісту та структури, основу якої склали комплекси спеціальних тренувальних засобів з урахуванням реактивності організму на спеціалізоване тренувальне навантаження у вигляді індивідуальних проявів рівнів функціональної підготовленості організму спортсменок; способів і засобів корекції спеціалізованої тренувальної програми; практичну реалізацію накопиченого потенціалу спеціальної підготовленості з урахуванням специфічних характеристик функціонального забезпечення. Експериментально обґрунтовано технологію комплексної системи контролю на основі модифікованого оцінювання компонентів функціональної підготовленості, яка має широке узагальнювальне значення і може використовуватися для інформаційно-аналітичного забезпечення тренувального процесу при підготовці до основних змагань макроциклів. Розробка та впровадження в практику системи управління тренувальним процесом надасть істотну допомогу тренерам і спортсменам в оптимізації процесу підготовки до основних змагань олімпійського циклу. Результати досліджень дозволили розширити наявні знання в сфері теорії і практики управління тренувальною діяльністю у спорті вищих досягнень, і можуть бути використані в загальній системі підготовки спортсменів в олімпійському спорті.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/26514
Appears in Collections:Автореферати дисертацій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Караулова_aref_karaulova_s.i_2020 (1).pdf740.16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.