Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/21058
Title: Ефективність програми фізичної реабілітації постраждалих із наслідками мінно-вибухової травми нижніх кінцівок на поліклінічному етапі
Authors: Дандаш, Хасан
Dandash, Khasan
Keywords: мінно-вибухова травма
поліклінічний етап
нижні кінцівки
східний масаж
східна лазня
Issue Date: 2018
Citation: Дандаш Х. Ефективність програми фізичної реабілітації постраждалих із наслідками мінно-вибухової травми нижніх кінцівок на поліклінічному етапі / Хасан Дандаш // Фізична активність, здоров'я і спорт. - 2018. - № 1 (31). - С. 30-36.
Abstract: Для поліпшення результатів фізичної реабілітації постраждалих після мінно-вибухової травми нижніх кінцівок запропоновано поєднати традиційне реабілітаційне лікування із східним масажем та сеансами східної лазні на основі арабської. Дослідження, в основі якого результати спостереження за 48 постраждалими чоловіками після мінно-вибухової травми нижніх кінцівок, було проведене в клініці Медичного центру «Dorra-Center» м. Бельбеку (Ліван). Постраждалі І групи (24 хворих) отримали комплекс реабілітаційних заходів за традиційною програмою фізичної реабілітації, прийнятою в клініці Медичного центру «Dorra-Center», яка складалася з лікувального масажу, ЛФК та фізіопроцедур (лазеро- та магнітотерапія). Постраждалим ІІ групи (24 хворих) фізіотерапевтичні процедури були замінені призначенням сеансів арабської лазні змішаного типу, а саме східної лазні на основі арабської з визначеною методичною послідовністю. Установлено, що запропонована програма фізичної реабілітації забезпечує відповідні клінічні результати та високу якість життя постраждалих. Це підтверджено суттєвим збільшенням кількості добрих результатів (на 54,2%) та значним зменшенням кількості незадовільних (на 25,1%) порівняно з контрольною групою (29,4% та 12,7% відповідно), що доводить її ефективність та доцільність використання. Якість життя постраждалих контрольної групи у 58,3% випадків повністю задовольняє, у 25%– лише частково та у 16,7% випадків зовсім не задовольняє. Постраждалі основної групи лише у 8,4% випадків були частково задоволені якістю життя, а у 91,6% випадків повністю задоволені якістю життя.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/21058
ISSN: 2221-1217
Appears in Collections:Науковий журнал "Фізична активність, здоров'я і спорт"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
771-1559-1-SM.pdf692.89 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.