Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/9794
Title: Бронхоспазм стимульований фізичними навантаженнями :причини виникнення, механізми розвитку та протоколи дослідження
Authors: Вовканич, Любомир
Vovkanych, Liybomyr
Keywords: фізичні вправи
бронхоспазм
спорт
Issue Date: 2016
Citation: Вовканич Л. Бронхоспазм стимульований фізичними навантаженнями :причини виникнення, механізми розвитку та протоколи дослідження [Електронний ресурс] / Любомир Вовканич // Спортивна наука України. - 2016. - № 1 (71). - С. 3-8. - Режим доступу http://sportscience.ldufk.edu.ua/index.php/snu/article/view/389:
Abstract: Огляд літератури спрямовано на аналіз вірогідних причин та механізмів розвитку стимульованого фізичними навантаженнями бронхоспазму (СФНБ) у спортсменів та методів діагностики цього явища із використанням різних протоколів тестування. Установлено, що явище СФНБ можна пояснити з погляду термічної (унаслідок явищ вазоконстрикції та гіперемії) та осмотичної (підвищення тонусу гладкої мускулатури після підвищення осмотичності у дихальних шляхах) теорій. Явище СФНБ діагностують за зниженням об’єму форсованого видиху за 1 с та пікової об’ємної швидкості видиху. Для стимуляції СФНБ застосовують тестові протоколи з використанням довільної гіпервентиляції, інтенсивних фізичних навантажень чи вдихання гіперосмолярних препаратів.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/9794
ISSN: 1993-5757
Appears in Collections:Науковий журнал "Спортивна наука України"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
389-804-1-SM.pdf319.83 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.