Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/5960
Title: Комплексный анализ полиморфизма генов BDKRB2 и NOS3 у белорусских конькобежцев
Authors: Ильютик, Анна
Рубченя, Ирина
Гилеп, Ирина
Синелев, Василий
Keywords: поліморфізм генів
ковзанярі
фізична працездатність
полиморфизм генов
конькобежцы
физическая работоспособность
Issue Date: 2013
Citation: Комплексный анализ полиморфизма генов BDKRB2 и NOS3 у белорусских конькобежцев / Ильютик А., Ирина Рубченя, Ирина Гилеп, Василий Синелев // Фізична активність, здоров'я і спорт. - 2013. - № 2(12). - С. 34 - 42.
Abstract: У Республіці Білорусь створено оптимальні умови для розвитку ковзанярського спорту і ведеться пошук засобів підвищення ефективності підготовки ковзанярів. Актуальним є дослідження, спрямована на вивчення генетичної схильності ковзанярів до розвитку фізичних якостей. Мета: вивчення розподілу комбінацій поліморфних варіантів генів BDKRB2 і NOS3 у білоруських ковзанярів залежно від кваліфікації та спеціалізації й асоціації вказаних комбінацій генотипів з показниками фізичної працездатності ковзанярів. Методи дослідження: генетичний аналіз, медико-біологічні методи, велоергометричне тестування, методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь ковзанярі віком від 13 до 33 років різної кваліфікації (від юнацьких розрядів до МСМК) і 136 чоловік контрольної групи, які не займаються професійним спортом. Гени BDKRB2 і NOS3 асоційовані з фізичною працездатністю людини, оскільки їх продукти регулюють діяльність серцево-судинної системи при фізичних навантаженнях. У статті наведено результати комплексного аналізу поліморфізмів генів BDKRB2 і NOS3 у білоруських ковзанярів. Вивчений розподіл комбінацій +9/-9-поліморфізму гена BDKRB2 і a/b-поліморфізму гена NOS3 у ковзанярів залежно від спортивної кваліфікації та спеціалізації, а також виявлено асоціації цих комбінацій генотипів з показниками фізичної працездатності ковзанярів. Визначено найсприятливіші комбінації досліджуваних генотипів для ковзанярів різних спеціалізацій: -9/-9-bb та -9/-9-аb для ковзанярів, які спеціалізуються на дистанціях 5000 і 10000 метрів, а також комбінації +9/+9-bb та +9/-9-bb для спринтерів (500–1000 метрів) і багатоборців.
Description: В Республике Беларусь созданы оптимальные условия для развития конькобежного спорта и ведётся поиск средств повышения эффективности подготовки конькобежцев. Актуальным является исследование, направленное на изучение генетической предрасположенности конькобежцев к развитию физических качеств. Цель: изучение распределения комбинаций полиморфных вариантов генов BDKRB2 и NOS3 у белорусских конькобежцев в зависимости от квалификации, специализации и ассоциации данных комбинаций генотипов с показателями физической работоспособности конькобежцев. Методы исследования: генетический анализ, медико-биологические методы, велоэргометрическое тестирование, методы математической статистики. В исследовании принимали участие конькобежцы в возрасте от 13 до 33 лет различной квалификации (от юношеских разрядов до МСМК) и 136 человек контрольной группы, не занимающиеся профессиональным спортом. Гены BDKRB2 и NOS3 ассоциированы с физической работоспособностью человека, так как их продукты регулируют деятельность сердечно-сосудистой системы при физических нагрузках. В статье представлены результаты комплексного анализа полиморфизмов генов BDKRB2 и NOS3 у белорусских конькобежцев. Изучено распределение комбинаций +9/-9-полиморфизма гена BDKRB2 и a/b- полиморфизма гена NOS3 у конькобежцев в зависимости от спортивной квалификации и специализации, а также выявлены ассоциации данных комбинаций генотипов с показателями физической работоспособности конькобежцев. Определены наиболее благоприятные комбинации изучаемых генотипов для конькобежцев различных специализаций: -9/-9-bb и -9/-9-аb для конькобежцев, специализирующихся на дистанциях 5000 и 10000 метров, а также комбинации +9/+9-bb и +9/-9-bb для спринтеров (500–1000 метров) и многоборцев.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/5960
Appears in Collections:Науковий журнал "Фізична активність, здоров'я і спорт"



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.