Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/27951
Title: Відношення висококваліфікованих спортсменів до засобів відновлення організму в умовах навчальнотренувального процесу
Authors: Гузій, О. В.
Магльований, А. В.
Романчук, О. П.
Трач, В. М.
Huzii, O. V.
Mahlovanyi, A. V.
Romanchuk, O. P.
Тrach, V. M.
Keywords: спортсмени
засоби відновлення
навчально-тренувальний процес
Issue Date: 1-Jan-2021
Citation: Відношення висококваліфікованих спортсменів до засобів відновлення організму в умовах навчальнотренувального процесу / Гузій О. В., Магльований А. В., Романчук О. П., Трач В. М. // Фізична реабілітація тарекреаційно-оздоровчі технології. - 2020. - № 5(3). - С.12-20.
Abstract: Відновлення спортсменів в навчально-тренувальному процесі має важливе значення для підвищення рівня тренованості і запобігання розвитку станів перенапруження та перетренованості. Мета: Визначити відношення висококваліфікованих спортсменів до використання засобів відновлення організму в навчально-тренувальному процесі. Матеріал і методи: опитані 202 висококваліфікованих спортсмена чоловічої статі віком 22,6±2,8 років, які є представниками ациклічних видів спорту. Стаж занять спортом складав 10,3±3,1 роки. В комплексі з іншими методами дослідження проводилось анкетування. Анкета включала 4 блоки запитань, один з яких характеризував відношення спортсменів до відновних процедур. Результати: показано, що під час відновлення спортсмени надають перевагу сауні (46% - періодично та 23,3% - часто), водним процедурам (41,6% - періодично та 22,3% - часто) та масажу (45,5% - періодично та 9,9% - часто). Дуже рідко спортсмени використовують кінезотерапію (15,9%) та відновлювальний автотренінг (9,9%). Позитивне відношення до використання засобів відновлення пов’язане з віком спортсменів (r = 0,231, р = 0,020) та стажем їх занять (r = 0,294, р = 0,003). До використання сауни схильні спортсмени з погіршенням роботоздатності, відчуттям підвищеної збудливості, поверхневим сном, відчуттям важкості в робочих м’язах. Використанню масажу надають перевагу спортсмени з відчуттям підвищеної збудливості, апатією, перепадами настрою та відчуттям втоми наступного після тренування ранку. Висновок: опитування показало розуміння недостатньої організації процесу відновлення, коли активні засоби відновлення використовуються недостатньо, не дивлячись на те, що вони мають істотні можливості попередження розвитку станів перенапруження та перетренованості.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/27951
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
FRIR_5(3) 2020+.pdf802.94 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.