Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/26578
Title: Системне запалення низької інтенсивності та фізичні навантаження у пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легень (наративний огляд)
Authors: Тимрук-Скоропад, Катерина
Мазепа, Марія
Tymruk-Skoropad, Kateryna
Mezepa, Mariia
Keywords: ХОЗЛ
цитокіни
фізичне навантаження
фізична терапія
легенева реабілітація
Issue Date: 14-Sep-2020
Citation: Тимрук-Скоропад К. Системне запалення низької інтенсивності та фізичні навантаження у пацієнтів з хронічним обструктивним захворюванням легень (наративний огляд) / Катерина Тимрук-Скоропад, Марія Мазепа // Фізична активність, здоров'я і спорт. - 2018. - № 2 (32). - С. 51-61.
Abstract: У публікації представлено сучасні підходи до розуміння системного запалення низької інтенсивності у разі хронічного обструктивного запалення легень, впливу фізичних вправ на статус запалення та можливості персоніфікації фізичної терапії цієї групи пацієнтів. Матеріали і методи. Представлена публікація є наративним оглядом. Пошук даних проведено в базі статей у галузі медицини і біології сайту PubMed Національного центру біотехнологічної інформації США (NCBI) та пошуковій системі Google Scholar. Загальна кількість статей у пошуковому списку становила 243, після відобору за роком опублікування (останніх 5 років) – 107, з них лише 55 – дослідження за участю пацієнтів. Хронічне обструктивне запалення легень (ХОЗЛ) характеризується персистуючим обмеженням швидкості повітряного потоку і хронічним запаленням респіраторного тракту. Однак ХОЗЛ – це не локальне захворювання, воно має чітко виражені системні прояви, спричинені системним запаленням низької інтенсивності. Регуляція системного запалення у разі ХОЗЛ забезпечується великою кількістю розчинних медіаторів. Серед них можна видокремити групу цитокінів – IL-1, IL-6, IL-8, IL-10, TNF-α, молекули адгезії, адипокиніни, міокіни, лептин тощо. Підвищений рівень цитокінів IL-6, IL-8 і зниження концентрації IL-4 в сироватці крові хворих із тяжким перебігом ХОЗЛ є негативним прогностичним фактором, що свідчить про порушення регуляторної функції цитокінів та сприяє підтриманню запального процесу в дихальних шляхах. Висновки. Фізичні вправи та програми легеневої реабілітації мають регуляторний вплив на рівень та співвідношення прозапальних та протизапальних цитокінів у плазмі крові пацієнтів із ХОЗЛ. Низка досліджень вказує на перевагу аеробних занять для цієї групи пацієнтів.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/26578
Appears in Collections:Науковий журнал "Фізична активність, здоров'я і спорт"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
862-1740-1-SM (1).pdf632.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.