Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/21060
Title: Первинне оцінювання та планування фізичної терапії пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням легень з використанням інструментів на основі Міжнародної класифікації функціонування
Authors: Тимрук -Скоропад, Катерина
Tymruk-Skoropad, Kateryna
Keywords: легенева реабілітація
МКФ
категорія
реабілітаційний діагноз
Rehab-Cycle
Issue Date: 2018
Citation: Тимрук-Скоропад К. Первинне оцінювання та планування фізичної терапії пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням легень з використанням інструментів на основі Міжнародної класифікації функціонування / Катерина Тимрук-Скоропад // Фізична активність, здоров'я і спорт. - 2018. - № 1 (31). - С. 45-53.
Abstract: Попри те, що Міжнародну класифікацію функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ) схвалили члени Всесвітньої організації охорони здоров’я ще 2001 р., її застосування в реабілітаційній практиці обмежене. Розуміння, що «універсальна мова» МКФ сприятиме уніфікації оцінювання пацієнтів у процесі фізичної терапії, усвідомленому вибору індивідуальних мети та завдань реабілітації, добору реабілітаційних втручань, актуалізує пошук шляхів її впровадження в клінічну практику фізичного терапевта. Мета дослідження – адаптувати використання інструментів МКФ у процес планування фізичної терапії пацієнтів із хронічним обструктивним захворюванням легень. Результати. Проаналізовано можливості використання інструментів на основі МКФ в процесі фізичної терапії пацієнтів із ХОЗЛ. На прикладі клінічного випадку описано можливість первинного оцінювання, формулювання реабілітаційного діагнозу та подальшого планування реабілітації із використанням категорій МКФ. Висновки. За основу формулювання реабілітаційного діагнозу та подальшого планування фізичної терапії пацієнтів із ХОЗЛ доцільно брати основний набір категорій МКФ для обструктивних захворювань легень, що дасть змогу встановлювати актуальні для пацієнта з ХОЗЛ реабілітаційні мету та завдання, у зрозумілому форматі прогнозувати і планувати результат реабілітації та подальше втручання.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/21060
ISSN: 2221-1217
Appears in Collections:Науковий журнал "Фізична активність, здоров'я і спорт"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
772-1561-1-SM.pdf605.91 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.