Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/30469
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorOrtenburger, Dorota-
dc.contributor.authorMosler, Dariusz-
dc.contributor.authorPavlova, Iuliia-
dc.contributor.authorWasik, Jacek-
dc.contributor.authorДорота, Ортенбургер-
dc.contributor.authorДаріуш, Мослер-
dc.contributor.authorЮлія, Павлова-
dc.contributor.authorВасік, Яцек-
dc.date.accessioned2021-09-09T09:38:06Z-
dc.date.available2021-09-09T09:38:06Z-
dc.date.issued2021-09-09-
dc.identifier.citationSocial Support and Dietary Habits as Anxiety Level Predictors of Students during the COVID-19 Pandemic / Dorota Ortenburger, Dariusz Mosler, Iuliia Pavlova, Jacek W ˛asik // International Journal of Environmental Research and Public Health. - 2021. - Vol. 18, is. 16. - P. 1-14. (Scopus).uk_UA
dc.identifier.urihttp://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/30469-
dc.description.abstractAbstract: The COVID-19 pandemic is a public health emergency concern and a challenge to students’ mental health due to changes in education and social isolation. The aim of this research was to expand knowledge about the relations that shape the level of anxiety amongst men and women who are studying during the pandemic in terms of the relations towards their sense of social support and their nutritional behaviors. A State–Trait Anxiety Inventory was used to measure anxiety level, alongside supplementary questions such as the feeling of support from close ones, concentration of attention on nutrition during the pandemic and externally derived factors (university, specialization). Analysis of the regression was applied to the examination of the dependency between the anxiety level (in both forms of its occurrence—as state-anxiety and as trait-anxiety). We observed that the pandemic situation affected a level of state-anxiety above average (mean value of 46–48 points) even when students felt social support. Nutrition habits and chosen education type are associated with trait-anxiety level, which was also elevated (mean values of 49–50 points). Chosen factors had a partial influence on the anxiety level of students, therefore their mental health should concern shaping positive nutrition habits and social support. Анотація: Пандемія COVID-19 є надзвичайною проблемою громадського здоров’я та викликом для студентів психічне здоров'я через зміни в освіті та соціальну ізоляцію. Метою цього дослідження було: розширити знання про відносини, які формують рівень тривоги серед чоловіків та жінок, які під час пандемії вивчають відносини щодо почуття соціальної підтримки та їх харчування. Для вимірювання рівня тривожності був використаний інвентар стану тривожності поряд з додатковими питаннями, такими як почуття підтримки з боку близьких, концентрація увага до харчування під час пандемії та зовнішні фактори (університет, спеціалізація). Аналіз регресії був застосований до дослідження залежності між тривогою рівень (в обох формах його виникнення-як стан-тривога та як риса-тривога). Ми помітили, що Пандемічна ситуація вплинула на рівень тривоги за станом вище середнього (середнє значення 46–48 балів) навіть тоді, коли студенти відчували соціальну підтримку. Звички харчування та обраний тип освіти пов’язані з ознакою тривожності, яка також була підвищеною (середні значення 49–50 балів). Вибрані фактори мали частковий вплив на рівень тривожності учнів, тому їх психічне здоров’я має турбувати формування позитивних звичок харчування та соціальної підтримки.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectSTAIuk_UA
dc.subjectanxietyuk_UA
dc.subjectsocial supportuk_UA
dc.subjectnutrition habitsuk_UA
dc.subjectривожністьuk_UA
dc.subjectзвички харчуванняuk_UA
dc.subjectсоціальна підтримкаuk_UA
dc.titleSocial Support and Dietary Habits as Anxiety Level Predictors of Students during the COVID-19 Pandemicuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК в базах даних Scopus, WoS, Tomson Reuters

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ijerph-18-08785.pdf1.3 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.