Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/27976
Title: Характеристика змін варіабельності серцевого ритму при фізичних навантаженнях і їх значення для оцінки функціональної підготовленості спортсменів
Authors: Гузій, Оксана
Магльований, Анатолій
Романчук, Олександр
Huzii, Oksana
Mahlovanyi, Anatolii
Romanchuk, Oleksandr
Keywords: серцево-судинна система
HF-компоненти варіабельності серцевого ритму
водне поло
тест Мартіне
Issue Date: 2-Feb-2021
Citation: Характеристика змін варіабельності серцевого ритму при фізичних навантаженнях і їх значення для оцінки функціональної підготовленості спортсменів / Оксана Гузій, Анатолій Магльований, Олександр Романчук // Вісник Прикарпатського університету. Серія: Фізична культура. - 2018. - Вип. 30. - С. 27-34.
Abstract: Мета. Встановити особливості вегетативних регуляторних впливів на серцево-судинну систему спортсменів-ватерполістів в перед змагальному періоді річного макроциклу в умовах тренувального і стандартного фізичного навантаження, як одного з критеріїв функціональної підготовленості спортсменів. Методи. В дослідженні взяли участь 32 кваліфіковані спортсмениз водного поло чоловічої статі у віці 20,6±3,0 роки, які займаються водним поло. Здійснювали оцінку фізичного розвитку, частоти серцевих скорочень та артеріального тиску, а також дослідження кардіореспіраторної системи з використанням спіроартеріокардіоритмографії під час проведення функціональної прпоби Мартіне до та після тренування у стані відносного спокою. Тренування відбувалося в перед змагальному періоду річного макроциклу і було спрямоване на розвиток анаеробної працездатності. Результати. Зареєстрована нами диференціація змін показників HF-компоненти варіабельності серцевого ритму у спортсменів, показала, що вона детермінується певними особливостями фізичного розвитку та реакції серцево-судинної системи на стандартне фізичне навантаження. Більш адекватними змінами HFкомпоненти варіабельності серцевого ритму після тренувального навантаження є зниження HF серцевого ритму (<265,7 мс2 ). Висновок. Останнє може бути використано в якості критерію оцінки функціональної підготовленості і попередження виникнення перетренуваня.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/27976
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
1821-Текст статті-3738-1-10-20200108 (1).pdf594.1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.