Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/34331
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПаска, Марія-
dc.contributor.authorМлинко, Остап-
dc.contributor.authorPaska, Mariia-
dc.contributor.authorMlynko, Ostap-
dc.date.accessioned2023-09-13T10:43:18Z-
dc.date.available2023-09-13T10:43:18Z-
dc.date.issued2023-06-27-
dc.identifier.citationПаска М. Технологічні аспекти використання функціональних напоїв у ресторанному бізнесі / Паска Марія, Млинко Остап // Економіка та суспільство. – 2023. – Вип. 52. – С. 1–4. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-52-88uk_UA
dc.identifier.urihttps://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/34331-
dc.description.abstractСтаття присвячена актуальним питанням використання локальної, традиційної рослинної сировини, як комплексу біологічно активних речовин в технології функціональних напоїв. В статті розглянуто сучасні аспекти здорового харчування, зокрема, розробка та впровадження напоїв для сервісу здорового харчування. Здійснено аналіз найпопулярніших локальних продуктів регіону та визначено особливості їх застосування. Розроблено авторські рецептури із використанням: селери, бджолиного меду та кореня імбиру, які забезпечують високі смакові властивості та стабільну консистенцію при певних параметрах в’язкості. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про можливість та доцільність використання локальних, функціональних інгредієнтів у технології напоїв функціонального призначення у ресторанному бізнесі. The article is devoted to the topical issues of using local, traditional plant raw materials as a complex of biologically active substances in the technology of functional drinks. An important direction in the development of restaurant establishments is to increase the efficiency of their activities through the implementation of modern scientific achievements and innovative technologies using both local and special functional and medical-technical raw materials with specified properties. The production of functional drinks is considered one of the most effective means of improving the nutritional status of a person. Functional drinks are recognized as the most promising food system for enriching the human body. The purpose of the article: substantiation and development of the production technology of a functional drink enriched with biologically active substances due to the introduction of local plant raw materials. The article examines modern aspects of healthy nutrition, in particular, the development and introduction of drinks for the service of healthy nutrition. An analysis of the most popular local products of the region was carried out and the features of their use were determined. Author's recipes have been developed using: celery, bee honey and ginger root, which provide high taste properties and a stable consistency at certain viscosity parameters. The new functional product developed by us provides high taste properties and a stable consistency over time with certain viscosity parameters, is characterized by a high content of biologically active substances that can cleanse the human body of salts, improve the work of the gastrointestinal tract and other internal organs, activate the immune system protection and metabolism in the body, and which have disinfectant and anti-inflammatory properties. Physico-chemical indicators of the finished drink meet the requirements of standards and regulatory documentation. The results of the conducted research allow us to draw a conclusion about the possibility and expediency of using local, functional ingredients in the technology of functional drinks in the restaurant business.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.relation.ispartofseriesНаукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК імені Івана Боберського;-
dc.subjectнапої функціонального призначенняuk_UA
dc.subjectбіологічно активні речовиниuk_UA
dc.subjectлокальні сировинні інгредієнтиuk_UA
dc.subjectfunctional drinksuk_UA
dc.subjectbiologically active substancesuk_UA
dc.subjectlocal raw ingredientsuk_UA
dc.titleТехнологічні аспекти використання функціональних напоїв у ресторанному бізнесіuk_UA
dc.title.alternativeTechnological aspects of using functional drinks in the restaurant businessuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Paska Mariia, Mlynko Ostap.pdf262.53 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.