Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/34261
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Кобрин, А. Г. | - |
dc.contributor.author | Гузар, Уляна | - |
dc.contributor.author | Kobryn, A. H. | - |
dc.contributor.author | Huzar, Uliana | - |
dc.date.accessioned | 2023-07-17T11:16:13Z | - |
dc.date.available | 2023-07-17T11:16:13Z | - |
dc.date.issued | 2023-06-15 | - |
dc.identifier.citation | Кобрин А. Г. Концептуальні основи управління персоналом у закладах індустрії гостинності / Кобрин А. Г., Гузар У. Є. // Проблеми сучасних трансформацій. Серія : економіка та управління. – 2023. – № 8. – С. 1–4. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-8-12-01 | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/34261 | - |
dc.description.abstract | Досліджено основні принципи, на яких базується управління персоналом, серед яких виокремлено принципи індивідуалізації, взаємовигоди, відповідальності та професійного зростання та розвитку працівників. Проа-налізовані сучасні особливості управління персоналом у сфері гостинності. Вияснено, що сучасні підходи до управління персоналом у сфері гостинності характеризуються комплексним підходом до кадрової політики, зокрема, розглядом персоналу як ключового ресурсу та визнанням важливості управління талантами. До-сліджено, що ефективне управління персоналом є ключовим фактором успішної діяльності закладів гостин-ності та щоб уникнути проблем управління персоналом, необхідно вирішувати їхні причини та розробляти ефективні стратегії управління персоналом, що враховують потреби працівників та закладу в цілому. Для удосконалення управління персоналом запропоновано розробляти стратегії управління, формувати корпора-тивну культуру та мотиваційну систему для персоналу, а також використовувати інформаційні технології. The main principles on which personnel management is based are studied, among which the principles of indi-vidualization, mutual benefit, responsibility, and professional growth and development of employees are highlight-ed. Modern features of personnel management in the field of hospitality are analyzed: qualifications, personnel, competition, quality of guest service, compliance with safety and hygiene standards, work with variable schedules and continuous hours, work environment, teamwork. It was found that modern approaches to personnel manage-ment in the field of hospitality are characterized by a comprehensive approach to personnel policy, in particular, consideration of personnel as a key resource and recognition of the importance of talent management. It is sub-stantiated that one of the modern approaches is the concept of “human capital”, which emphasizes the impor-tance of developing individual abilities and skills of employees, and the concept of “strategic personnel manage-ment”, which is based on understanding the strategy and purpose of the hospitality industry establishment. It was found that modern approaches to personnel management in the field of hospitality include an approach to diversi-ty and inclusiveness. This involves the practice of involving employees of different ages, genders, ethnic origins, as well as people with different physical and mental abilities. Diversity management allows you to create a fa-vorable working atmosphere, increase employee motivation, and promote the development of creativity and in-novation. It has been studied that effective personnel management is a key factor in the successful operation of hospitality establishments and in order to avoid personnel management problems, it is necessary to solve their causes and develop effective personnel management strategies that take into account the needs of employees and the establishment as a whole. To improve personnel management, it is proposed to develop management strategies, form a corporate culture and motivational system for personnel, as well as use information technologies. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК імені Івана Боберського; | - |
dc.subject | управління персоналом | uk_UA |
dc.subject | мотивація | uk_UA |
dc.subject | сфера гостинності | uk_UA |
dc.subject | підходи | uk_UA |
dc.subject | інформаційні технології | uk_UA |
dc.subject | сучасні особливості | uk_UA |
dc.subject | корпоративна культура | uk_UA |
dc.subject | personnel management | uk_UA |
dc.subject | moti-vation | uk_UA |
dc.subject | information technologies | uk_UA |
dc.subject | approaches | uk_UA |
dc.subject | corporate culture | uk_UA |
dc.subject | the field of hospitality | uk_UA |
dc.subject | modern features | uk_UA |
dc.title | Концептуальні основи управління персоналом у закладах індустрії гостинності | uk_UA |
dc.title.alternative | Сonceptual foundations of personnel management in hospitality industry establishments | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Huzar U. Ye..pdf | 340.08 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.