Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/32781
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Гузар, Уляна | - |
dc.contributor.author | Голод, Андрій | - |
dc.contributor.author | Паска, Марія | - |
dc.contributor.author | Феленчак, Юлія | - |
dc.contributor.author | Федоришина, Л. | - |
dc.contributor.author | Huzar, Uliana | - |
dc.contributor.author | Holod, Andrii | - |
dc.contributor.author | Paska, Mariia | - |
dc.contributor.author | Felenchak, Yuliia | - |
dc.contributor.author | Fedoryshyna, L. | - |
dc.date.accessioned | 2022-09-08T11:49:14Z | - |
dc.date.available | 2022-09-08T11:49:14Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | Становлення індустрії гостинності як чинника підвищення конкурентоспроможності національної економіки / Гузар У., Голод А., Паска М., Феленчак Ю., Федоришина Л. // Фінансово-кредитна діяльність : проблеми теорії та практики : зб. наук. пр. - Київ, 2022. - т. 3 (44). - С. 208-215. DOI: 10.55643/fcaptp.3.44.2022.3596 (Web of Science) | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/32781 | - |
dc.description.abstract | Метою статті є аналіз підходів до трактування індустрії гостинності як наукової категорії та її становлення як важливого сектора національної економіки в контексті підвищення її конкурентоспроможності. Проаналізовано історичне походження терміна «гостинність», яке на сьогодні зазнало суттєвої трансформації. Охарактеризовано гостинність із різних наукових позицій. Запропоновано розглядати гостинність із релігійної наукової позиції, яка, на думку авторів, характеризується здатністю людини (колективу, спільноти) духовно взаємодіяти з представниками тотожного чи іншого віросповідання, гостинно надавати притулок для проживання та харчування, розділяти молитовні медитації, зібрання тощо. Подано авторське сучасне тлумачення поняття «гостинність», яке має базуватися на триєдиному поєднанні понять (HRP): людинавзаємини-місце (humanrelationship-place) – і в соціально-економічному сенсі реалізуватися через надання та споживання комплексних послуг гостинності. Охарактеризовано два головні підходи до виокремлення індустрії гостинності: «американський» та «європейський». Подана авторська модель співвідношення та взаємозв’язків між індустрією гостинності та індустрією туризму. Запропоновано трактувати індустрію гостинності як сукупність підприємств та інших організацій, що надають послуги гостинності в межах певної території (локації, дестинації) її мешканцям та відвідувачам (туристам). Уперше запропоновано віднести до індустрії гостинності волонтерські послуги, які надаються на безкорисливій основі (харчування, проживання, супровід та ін.), а також різні форми релігійної активності (паломництво, прощі, зібрання тощо). Охарактеризовано найбільші сегменти індустрії гостинності: ресторанне та готельне господарства, рекреаційні заклади. Проаналізовано основні концепції, на яких функціонує сучасна індустрія гостинності – гуманітарна, технологічна, функціональна й комерційна. Зроблено висновок, що сьогодні варто розуміти відмінності між послугами гостинності (що переважно локалізовані) та туристичними послугами (що надаються за межами території постійного проживання їх споживача-туриста та передбачають обов’язкове переміщення в просторі для отримання цих послуг). Проаналізовано сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності та окреслено перспективні напрями функціонування цього сектора національної економіки. Обґрунтовано роль індустрії гостинності як вагомого чинника забезпечення функціонування національної економіки в кризові періоди.The aim of the article is to analyze the approaches to the interpretation of the hospitality industry as a scientific category and its formation as an important sector of the national economy in the context of increasing its competitiveness. The historical origin of the term "hospitality", which has undergone a significant transformation to date, is analyzed. Hospitality from different scientific positions is characterized. It is proposed to consider hospitality from a religious scientific point of view, which, according to the authors, is characterized as the ability of man (team, community) to interact spiritually with members of the same or other religion, hospitably provide shelter for living and eating, sharing prayer meditations, gatherings and more. The author's modern interpretation of the concept of "hospitality" is given, which should be based on a threefold combination of concepts (HRP): human-relationship-place (human-relationship-place) and in the socio-economic sense to be realized through the provision and consumption of comprehensive hospitality services. Two main approaches to the separation of the hospitality industry are described: "American" and "European". The author's model of the relationship and interrelationships between the hospitality industry and the tourism industry is presented. It is proposed to interpret the hospitality industry as a set of enterprises and other organizations that provide hospitality services within a certain area (location, destination) to its residents and visitors (tourists). For the first time, it is proposed to include in the hospitality industry volunteer services provided on a selfless basis (food, accommodation, support, etc.), as well as various forms of religious activity (pilgrimages, pilgrimages, gatherings, etc.). The largest segments of the hospitality industry are characterized, especially: restaurants, hotels, and recreational facilities. The basic concepts on which the modern hospitality industry operates are analyzed - humanitarian, technological, functional and commercial. It is concluded that today it is necessary to understand the differences between hospitality services (which are mostly localized) and tourist services (provided outside the territory of permanent residence of their consumer-tourist and provide for mandatory movement in space to receive these services). The modern tendencies of development of the hospitality industry are analyzed and perspective directions of functioning of this sector of the national economy are outlined. The role of the hospitality industry as an important factor in ensuring the functioning of the national economy in times of crisis is substantiated. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | індустрія гостинності | uk_UA |
dc.subject | туризм | uk_UA |
dc.subject | наукові підходи | uk_UA |
dc.subject | економічний розвиток | uk_UA |
dc.subject | конкурентоспроможність | uk_UA |
dc.subject | національна економіка | uk_UA |
dc.subject | hospitality industry | uk_UA |
dc.subject | tourism | uk_UA |
dc.subject | scientific approaches | uk_UA |
dc.subject | economic development | uk_UA |
dc.subject | competitiveness | uk_UA |
dc.subject | national economy | uk_UA |
dc.title | Становлення індустрії гостинності як чинника підвищення конкурентоспроможності національної економіки | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК в базах даних Scopus, WoS, Tomson Reuters |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Гузар_Голод_Паска_2022_WoS.pdf | 203.02 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.