Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/10449
Назва: | Mutations and environmental factors affecting regulation of riboflavin synthesis and iron assimilation also cause oxidative stress in the yeast Pichia guilliermondii |
Автори: | Boretsky, Yuriy Protchenko, Olga Prokopiv, Tetiana Mukalov, Igor Fedorovych, Daria Sibirny, Andriy |
Ключові слова: | yeast Regulation of riboflavin biosynthesis Iron accumulation Oxidative stress |
Дата публікації: | 2007 |
Бібліографічний опис: | Mutations and environmental factors affecting regulation of riboflavin synthesis and iron assimilation also cause oxidative stress in the yeast Pichia guilliermondii / Yuriy R. Boretsky, Olga V. Protchenko, Tetiana M. Prokopiv, Igor O. Mukalov, Daria V. Fedoro vych, Andriy A. Sibirny // Journal of Basic Microbiology. - 2007. - Vol. 47, N 5. – P. 371 – 377. (Scopus) |
Короткий огляд (реферат): | Iron deficiency causes oversynthesis of riboflavin in several yeast species, known as flavinogenic yeasts. However, the mechanisms of such regulation are not known. We found that mutations causing riboflavin overproduction and iron hyperaccumulation (rib80, rib81 and hit1), as well as cobalt excess or iron deficiency all provoke oxidative stress in the Pichia guilliermondii yeast. Iron content in the cells, production both of riboflavin and malondialdehyde by P. guilliermondii wild type and hit1 mutant strains depend on a type of carbon source used in cultivation media. The data suggest that the regulation of riboflavin biosynthesis and iron assimilation in P. guilliermondii are linked with cellular oxidative state. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/10449 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК в базах даних Scopus, WoS, Tomson Reuters |
Файли цього матеріалу:
Файл | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|
oooxy_JBM_07.pdf | 330.58 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.