Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/5955
Title: Особливості тета-ритму електроенцефалограми у спортсменів цикліних видів спорту під час тестування уваги та пам'яті
Authors: Іванюк, Ольга
Кліш, Ірина
Сапожник, Олена
Keywords: циклічні види спорту
увага
пам'ять
Issue Date: 2013
Citation: Іванюк О. Особливості тета-ритму електроенцефалограми у спортсменів цикліних видів спорту під час тестування уваги та пам'яті / Ольга Іванюк, Ірина Кліш, Олена Сапожник // Фізична активність, здоров'я і спорт. - 2013. - № 3(13). - С. 79 - 84.
Abstract: Вплив спортивної діяльності на організм людини є однією з найбільш обговорюваних у літературі проблем. Разом з тим електроенцефалограма (ЕЕГ) спортсменів залишається мало вивченою. Мета: визначити вплив спортивної спеціалізації циклічного типу на біоелектричну активність кори головного мозку тета- ритму ЕЕГ під час тестування уваги та пам’яті. Методи: у дослідженні взяли участь 67 здорових праворуких юнаків 17–21 років, розподілених на дві групи: група спортсменів циклічних видів спорту (32 особи); контрольна група (35 осіб) – юнаки, які не займаються спортом регулярно. Виявлено, що під час розумової діяльності в обох досліджуваних групах відбувається зростання показників спектральної щільності потужності (СЩП), причому у групах спортсменів – більш локальне порівняно із контрольною групою. Під час виконання тесту «Увага» у групі спортсменів зростання показників СЩП виявили практично у всіх лобових ділянках та лівій центральній ділянці кори головного мозку, а під час виконання тесту «Відтворення слів» – у передній і задніх лобових та центральній ділянках лівої півкулі кори.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/5955
Appears in Collections:Науковий журнал "Фізична активність, здоров'я і спорт"

Files in This Item:
File SizeFormat 
О. Іванюк, І. Кліш, О. Сапожник.pdf555.66 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.