Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/30457
Title: Теоретико-методологічні основи соціалізації учнів з особливими освітніми потребами в умовах шкільного середовища (кінець XX – початок XXI ст.)
Authors: Козіброда, Лариса Володимирівна
Keywords: діти з особливими освітніми потребами
заклад загальної середньої освіти
інноваційні методи соціалізації
інтеграція учнів з особливими освітніми потребами
концептуальні засади
моделі та стратегії організації інклюзивної освіти
освітня парадигма
шкільне середовище
соціалізація
Issue Date: 9-Sep-2021
Publisher: Дрогобицький держ. пед. ун-т імені Івана Франка
Citation: Козіброда Л. В. Теоретико-методологічні основи соціалізації учнів з особливими освітніми потребами в умовах шкільного середовища (кінець XX – початок XXI ст.) : автореф. дис. ...д-ра пед. наук : [спец.]13.00.01 "Загальна педагогіка та історія педагогіки" / Козіброда Лариса Володимирівна ; Дрогобицький держ. пед. ун-т імені Івана Франка. - Дрогобич, 2021. - 42 с.
Abstract: У дисертаційній роботі розв’язано наукову проблему щодо виконання комплексного аналізу теоретичних і методологічних основ соціалізації учнів з особливими освітніми потребами в умовах шкільного середовища наприкінці ХХ – початку ХХІ ст., які пояснюють розвиток і соціалізацію особистості у контексті психоаналітичного, соціогенетичного, когнітивного, культурноеволюційного, індивідуально-центрованого напрямів та крізь призму соціалізації осіб з особливими освітніми потребами. Визначено ключові аспекти соціалізації особистості з особливими освітніми потребами в теорії та практиці загальної середньої освіти зарубіжних країн і стратегічні орієнтири соціалізації у контексті організації освітнього процесу в умовах вітчизняного соціоосвітнього середовища школи, що охоплюють детермінанти й моделі інклюзивної освіти. Проаналізовано стратегії організації освітньої інклюзії, розкрито потенціал фізичної культури і фізичного виховання в соціалізації учнів з особливими освітніми потребами. Охарактеризовано сутність і зміст компетентності вчителя шляхом аналізу його ролі та функцій у забезпеченні соціалізації учнів з особливими освітніми потребами в закладах загальної середньої освіти. Досліджено складові його готовності до роботи в умовах інклюзивного класу, висвітлено потенціал інноваційних методів під час проєктування культури шкільного середовища, розроблення змістової характеристики навчання й виховання. Визначено перспективи вдосконалення соціалізації учнів з особливими освітніми потребами з урахуванням сучасних соціально-освітніх парадигм.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/30457
Appears in Collections:Автореферати дисертацій

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Козіброда_автореф_2021_квітень.pdf905.56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.