Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/17041
Title: Корекція функціонального стану вегетативної нервової системи в жінок з постмастектомічним синдромом на післялікарняному етапі реабілітації
Authors: Одинець, Тетяна
Odynets, Tetiana
Торба, В.
Keywords: вегетативна нервова система
постмастектомічний синдром
жінки
функціональний стан
фізична реабілітація
рак молочної залози
Issue Date: 2014
Citation: Одинець Т. Є. Корекція функціонального стану вегетативної нервової системи в жінок з постмастектомічним синдромом на післялікарняному етапі реабілітації / Т. Є. Одинець, В. В. Торба // Вісник Запорізького національного університету. Фізичне виховання та спорт. - Запоріжжя, 2014. - № 2. - С. 45-52.
Abstract: У статті представлено особливості корекції функціонального стану вегетативної нервової системи в жінок з постмастектомічним синдромом на післялікарняному етапі реабілітації. Найчастішим наслідком лікування раку молочної залози є постмастектомічний синдром, що поєднує в собі психоемоційні та функціональні порушення з боку різних систем. Мета дослідження: визначити особливості впливу особистісно-орієнтованих програм фізичної реабілітації на функціональний стан вегетативної нервової системи жінок з постмастектомічним синдромом на післялікарняному етапі реабілітації. Методи дослідження: аналіз і узагальнення літературних джерел та емпіричних даних; аналіз варіабельності серцевого ритму; методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь 115 жінок з постмастектомічним синдромом на післялікарняному етапі реабілітації. Результати констатуючого експерименту говорять про знижені резерви вегетативного забезпечення, зменшення загальної варіабельності серцевого ритму, підвищену напругу адаптаційних механізмів у жінок з постмастектомічним синдромом на післялікарняному етапі реабілітації. Результати проведеного дослідження свідчать про позитивний вплив розроблених особистісно-орієнтованих програм фізичної реабілітації на корекцію функціонального стану вегетативної нервової системи жінок з постмастектомічним синдромом за більшістю часових та спектральних показників варіабельності серцевого ритму. Наприкінці формуючого експерименту показано вірогідно кращі переваги занять за першою особистісно-орієнтованою програмою фізичної реабілітації, що включає комплексне використання засобів аквафітнесу, кондиційного плавання та оздоровчої аеробіки порівняно з пілатесом, стретчингом та йогою.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/17041
Appears in Collections:Наукові праці професорсько-викладацького складу ЛДУФК

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Одинець_Vznu_FViS_2014_2_9.pdf376.84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.