Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/10884
Title: Особливості зміни концентрації фосфору в крові жінок першого та другого періоду зрілого віку під час занять силовим фітнесом
Authors: Тітова, Ганна
Чернозуб, Андрій
Дубачинський, Олег
Чабан, Іван
Titova, Hanna
Chernozub, Andrii
Dubachynskyi, Oleh
Chaban, Ivan
Keywords: силовий фітнес
жінки
біохімічні показники
Issue Date: 2017
Citation: Особливості зміни концентрації фосфору в крові жінок першого та другого періоду зрілого віку під час занять силовим фітнесом / Ганна Тітова, Андрій Чернозуб, Олег Дубачинський, Іван Чабан // Фізична активність, здоров'я і спорт. - 2017. - № 3(29). - С. 33-42.
Abstract: У статі представлено результати досліджень щодо визначення інформативних критеріїв оцінювання ефективності та безпечності впливу інтенсивних силових навантажень на організм жінок зрілого віку в умовах занять фітнесом. У дослідженнях брали участь жінки зрілого віку, з контингенту яких було сформовано дві дослідні групи. У результаті проведених досліджень установлено, що, незважаючи на суттєве зростання параметрів обсягу тренувальної роботи, у представників обох груп упродовж трьох місяців занять силовим фітнесом майже на 100 % (р<0,05), порівняно з вихідними даними, біохімічні показники концентрації фосфору в сироватці крові в обстеженого контингенту демонструють різноспрямовану динаміку у відповідь на фізичний подразник серед осіб дослідних груп. Результати дослідження вказують на те, що саме в жінок другого періоду зрілого віку (36-55 років) відбувається достовірне (p<0,05) зниження концентрації фосфору в сироватці крові у відповідь на гостре силове навантаження як на початку (на 7,5 %), так і після трьох місяців тренувань (на 11,2 %), що свідчить про адаптацію організму до заданих навантажень завдяки переходу на більш економний режим енергозабезпечення. Водночас результати, виявлені в групі жінок віком 21-35 років, свідчать, що контрольовані біохімічні показники майже не реагують на фізичний подразник упродовж заданого періоду досліджень, незважаючи на досить помітні зміни показників складу тіла серед представників обох груп, що вказує на ефективність тренувального процесу.
URI: http://repository.ldufk.edu.ua/handle/34606048/10884
ISSN: 2221-1217
Appears in Collections:Науковий журнал "Фізична активність, здоров'я і спорт"

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
662-1341-1-SM.pdf1.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.